Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector
De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De sector is volgens het kennisinstituut goed voor ruwweg een half miljoen voltijdsbanen. Het precieze cijfer kan van jaar tot jaar verschillen. Zo kwamen er in 2023 nog 9000 banen bij.

Na enkele jaren van hoge groei nam de Nederlandse bouwproductie het afgelopen jaar nog met 1,5 procent toe. Maar dit jaar zijn de vooruitzichten duidelijk somberder. Verwacht wordt dat de totale bouwproductie in 2024 met 3,5 procent afneemt.

Utiliteitsnieuwbouw

Bij de nieuwbouw van woningen loopt de productie waarschijnlijk met 11 procent terug. De utiliteitsnieuwbouw, oftewel de bouw van gebouwen die geen woonbestemming hebben, doet het met een krimp van 10 procent nauwelijks beter.

Bekend is dat er in Nederland al jaren minder woningen gebouwd worden dan de regering beoogt. Het streven is om er jaarlijks 100.000 huizen bij te krijgen, maar dat lukt niet. Een groot probleem betreft de vergunningen voor bouwlocaties. "Gemeenten en provincies steggelen soms al jaren over het aanwijzen van locaties", zei voorzitter Arno Visser van brancheorganisatie Bouwend Nederland vorige maand in gesprek met het ANP.

Hogere rente

ING voorspelde eerder ook al een flinke krimp voor de bouwsector. Volgens economen van de bank staat de bouw onder druk door de hogere rente, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

Het EIB denkt dat volgend jaar, dus 2025, een overgangsjaar wordt, waarin de bouw van nieuwbouwwoningen weer wat zal aantrekken. De utiliteitsnieuwbouw blijft dan nog dalen. Over de gehele linie neemt de totale bouwproductie in 2025 naar verwachting met 1 procent toe, maar de daling van de werkgelegenheid zet volgens het EIB nog even door.

Middellange termijn

Op de middellange termijn lijken de vooruitzichten beter, al lijkt de doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar ook dan nog niet haalbaar. Maar de totale bouwproductie zou dan met gemiddeld 2,5 procent moeten toenemen en de werkgelegenheid trekt dan ook weer aan.

Het EIB benadrukt dat het gaat om schattingen. Grote economische ontwikkelingen en bijvoorbeeld het verloop van de oorlog in Oekraïne en de daarmee verbonden internationale spanningen kunnen nog grote invloed hebben op de bouw. Ook is onzeker hoe de inflatie zich ontwikkelt en hoe dit via de rentes doorwerkt in de investeringen in de bouw.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).