Normal_4536

DEN HAAG (Novum) - Verf- en coatingbedrijf AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal last gehad van hogere grondstofprijzen en zwakke economische omstandigheden. Hoewel het bedrijf door prijsacties de omzet wist te verhogen, daalde het resultaat flink. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

De omzet van AkzoNobel steeg met zes procent naar 3,97 miljard euro. De stijging komt door prijsstijgingen om de hogere grondstofprijzen te compenseren. De verkoopvolumes daalden juist licht door de volatiele economische omstandigheden, meldt topman van AkzoNobel Hans Wijers.

Het netto-inkomen van het verfbedrijf daalde in het eerste kwartaal met bijna vijftig procent van 132 miljoen euro vorig jaar naar 70 miljoen euro dit jaar door hogere eenmalige afschrijvingen. Het operationele resultaat daalde met drie procent naar 423 miljoen euro door zwakkere afzetmarkten en hogere kosten. Deze twee factoren blijven naar verwachting het komende jaar van invloed op het resultaat van Akzo Nobel.

Opgesplitst naar bedrijfsonderdeel blijkt dat de verfafdeling nog altijd zwak presteert. De omzet steeg met vier procent door hogere marges te berekenen, maar de lagere volumes in met name Europa en de VS drukten het operationele resultaat. AkzoNobel geeft aan goed op weg te zijn met een herstructurering van dit bedrijfsonderdeel, zodat in de toekomst weer winst kan worden gemaakt.

De afdeling die zich bezighoudt met coatings voor onder meer schepen zag de omzet met elf procent en het operationele resultaat met vijftien procent stijgen op jaarbasis. Op de afdeling chemicals steeg de omzet met vier procent, maar daalde het operationele resultaat met twee procent.