Normal_4538

DEN HAAG (Novum) - Veel woningcorporaties wachten nog met het verhogen van de huur voor rijkere huishoudens. Vanwege de tijdsdruk en problemen rond de invoering heeft het grootste deel van de corporaties besloten om de huurverhoging met een jaar uit te stellen, meldt de NOS donderdag.

De Tweede Kamer stemde vorige week in met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA). Woningcorporaties mogen daardoor vanaf 1 juli de huren van huishoudens die meer dan 43 duizend euro verdienen met vijf procent verhogen. Spies wil zo het zogeheten scheefwonen tegengaan.

De corporaties vinden de maatregel echter te onduidelijk. Zo moeten de inkomensgegevens vernietigd worden die de corporaties de afgelopen maanden bij de Belastingdienst hadden opgevraagd. Volgens de rechter mogen die gegevens pas opgevraagd worden als het wetsvoorstel is goedgekeurd in de Eerste Kamer.

Omdat de huur maar een keer per jaar mag worden verhoogd, kiezen nu veel corporaties om op 1 juli alleen de gebruikelijke huurverhoging door te voeren. Pas volgend jaar gaan ze de 5 procent extra heffen.

De maatregel leverde eerder al ophef op, omdat het de privacy van huurders zou aantasten.