Normal_4544

AMSTERDAM (Novum) - Een 54-jarige voormalige verzekerings- en hypotheekadviseur is donderdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor zes gevallen van oplichting.

De rechtbank in Amsterdam acht de man ook schuldig aan twee diefstallen, bedreiging, vernieling en wapenbezit.

De man bracht volgens de rechtbank verschillende mensen ertoe aanzienlijke bedragen aan hem of aan zijn bedrijf over te maken.

Die mensen hoopten dat het geld naar pensioenvoorzieningen of vergelijkbare zaken ging, maar de man stak het geld in eigen zak of gebruikte het om bedrijfskosten van te betalen.

Hij maakte daarbij volgens de rechtbank gebruik van zijn functie als financieel adviseur op het gebied van hypotheken en levensverzekeringen en van de bedrijven waarbij hij werkte.

De voormalig verzekerings- en hypotheekadviseur had volgens de rechter alleen oog voor zijn eigen financiële voordeel. Hij leefde op grote voet en had onder meer een duur huis, een luxe zeiljacht en een dure sportauto.

Ook misbruikte de man zonder diens toestemming de creditcard van een van zijn zakenpartners voor pokeren om zijn goklust te bevredigen.

De banden van de auto van deze inmiddels ex-zakenpartner stak hij lek. Een andere voormalige zakenpartner bedreigde de man telefonisch.

De meeste slachtoffers zijn met flinke tekorten blijven zitten. De man kreeg twee jaar cel opgelegd, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook mag hij vijf jaar lang het beroep van verzekerings- en hypotheekadviseur niet meer uitoefenen.