Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
nieuwbouwwoning kraan en container
Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in totaal voor bijna 55.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Daarmee is de vergunningverlening voor het tweede jaar op rij gedaald. Het waren er 15 procent minder dan in 2022.

De cijfers laten zien hoeveel huizen er in de nabije toekomst kunnen worden gebouwd. Dit zullen er waarschijnlijk dus een stuk minder zijn dan voorgaande jaren, waardoor het streven van woonminister Hugo de Jonge om er 100.000 nieuwe woningen per jaar bij te krijgen verder uit beeld lijkt te raken.

Gestegen rente

Een belangrijke oorzaak van de terugloop in de vergunningverlening is volgens het CBS dat ontwikkelaars de laatste tijd moeilijker aan financiering kunnen komen voor nieuwbouwprojecten. Dat heeft te maken met de gestegen rente. Ook is bouwmateriaal duurder geworden en de afname kan volgens het CBS ook niet los worden gezien van de stikstofproblematiek.

Voor specifiek huurhuizen bleef de afname van het aantal vergunningen beperkt tot 6 procent. Daardoor zijn er voor het eerst sinds de start van de meting meer huurwoningen dan koopwoningen vergund. De meeste vergunningen zijn verleend in Zuid-Holland, bijna 11.000. In de provincie Zeeland was het aantal het laagst, met goedkeuring voor slechts 688 nieuwe woningen.

Transformaties

Eerder meldde het CBS dat er vorig jaar ruim 73.000 nieuwbouwwoningen waren opgeleverd. Maar nieuwbouw is niet de enige manier om meer woningen te krijgen. Huizen kunnen ook worden gecreëerd door bijvoorbeeld kantoorpanden om te bouwen tot woningen. Cijfers over dergelijke transformaties zijn niet meegenomen in de cijfers over de nieuwbouwvergunningen.

Het CBS heeft wel gekeken naar de totale bouwkosten voor de te bouwen nieuwbouwwoningen. Die telden op tot 9,8 miljard euro, bijna 15 procent minder dan in 2022. Voor de verbouwing van woningen werd daarnaast voor 2,4 miljard euro aan vergunningen afgegeven. Dit was 6 procent minder dan een jaar eerder.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.