Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weblog Joke Geldhof: Meer geld nodig voor versnelling woningbouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Je kunt al tijden geen krant lezen of website openen of je leest dat de huizenprijzen de pan uitrijzen. Vooral in de Randstad is de vraag naar woonruimte groot.

Dan zou je toch denken dat overal waar gebouwd zou kúnnen worden, ook gebouwd gáát worden. Maar de werkelijkheid is anders.

In september heeft Noord-Holland samen met Flevoland en de 33 gemeenten in de metropoolregio Amsterdam de woningbouwlocaties in beeld gebracht. Die gemeenten gaven aan in totaal tot 2040 ruimte te hebben  voor 300.000 woningen. En dat bij een vraag van 230.000 woningen tot 2040. We weten dat ook in het noordelijk deel van Noord-Holland voldoende plannen zijn om aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldoen. In Noord-Holland zijn voor 116.000 woningen àlle planologische procedures doorlopen en kan de schop dus zo de grond in. Althans, dat zou je denken…

Knelpunten
Het blijkt dat bij een deel van de plannen eerst nog een of meer knelpunten moet worden opgelost. De wegen of kabels en leidingen zijn bijvoorbeeld nog niet geregeld om de nieuwbouw te ontsluiten. Of de milieucirkels rondom een nabijgelegen bedrijf zijn nog niet aangepast aan de verbeterde productiemethoden. Dat moet eerst opgelost worden. Ook zorgen stedenbouwkundige eisen of capaciteitsproblemen bij ontwikkelaars, toeleveranciers en gemeenten voor vertraging. Vooral die capaciteitsproblemen zijn nijpend.

We weten nu dat er voldoende plekken in beeld zijn om te bouwen; het probleem zit ‘m in de productie op die locaties. Met Bouwend Nederland hebben we sinds vorig jaar een samenwerkingsagenda. Samen met hen gaan we projecten nauwer volgen om snel te kunnen ingrijpen bij vertraging. Per project wordt gekeken wat nodig is om de bouw daarvan daadwerkelijk van start te laten gaan.

Investering is prachtige start
Als provincie hebben wij besloten ruim 7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor binnenstedelijk bouwen en het versnellen van de woningbouw. Daarvoor gaan we met de gemeenten in de metropoolregio een pool van tijdelijke krachten opzetten. Planeconomen. Verkeersdeskundigen. Experts die gemeenten helpen grote projecten eerder te laten starten. De tijdelijke krachten zorgen ervoor dat benodigde vergunningen voor het bouwen van woningen sneller worden afgehandeld, en de bouw van woningen van start kan gaan.

Deze investering is een prachtige start en verdient een groter vervolg. Om in de woonbehoefte te kunnen blijven voorzien moeten we als overheden en bedrijfsleven de handen in elkaar slaan. In sommige gevallen is een metamorfose van wijk, centrum of voormalig bedrijventerrein nodig. Alleen al de herinrichting van het centrum en de bouw van woningen rond het station van Zaanstad heeft bijvoorbeeld al meer dan 800 miljoen euro gekost. Dit geld is over de jaren voor het belangrijkste deel opgebracht door de gemeente zelf en het bedrijfsleven. Voor de hele provincie of metropoolregio Amsterdam, laat staan heel Nederland, is meer nodig.

Ik ben blij dat de nieuwe minister voor wonen, Kajsa Ollongren, hierbij ook een rol voor het Rijk ziet weggelegd. Vooralsnog vooral regisserend. Maar als het Rijk de woningbouw echt wil aanjagen, hoort daar ook een financiële bijdrage bij. Zodat het bouwtempo echt op stoom komt. En we gezamenlijk kunnen zorgen dat de woningen die nodig zijn eindelijk gebouwd gaan worden.

Joke Geldhof
21 december 2017

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.