Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Huizenprijzen stijgen met 6 procent in 2018'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - De prijs van een koopwoning zal dit jaar gemiddeld 6 procent stijgen. Het aantal transacties zal daarnaast 5 procent lager uitvallen dan afgelopen jaar. Dat voorspellen economen van ABN AMRO in een rapport over de woningmarkt.

De kenners spreken van een aanhoudend herstel van de woningmarkt. Naar schatting is de gemiddelde huizenprijs in heel 2017 met 7,5 procent gestegen. Daarbij is het aantal transacties naar verwachting met 13,5 procent toegenomen. In Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Flevoland stegen de prijzen het hardst. Zeeland en Limburg sloten de rij.

Qua nieuwbouwwoningen belooft 2018 een goed jaar te worden. De orderportefeuilles bij huizenbouwers zijn volgens de bank goed gevuld. Ook het aantal afgegeven bouwvergunningen ondersteunen de positieve vooruitzichten. In de eerste elf maanden van 2017 werd op jaarbasis ruim een vijfde meer gebouwd. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg in de periode met 11 procent.

Positief

Ten opzichte van andere sectoren zijn bouwers en aannemers onverminderd positief. Zaken als de brexit en het beleid van de Amerikaanse president Trump hebben volgens ABN weinig invloed op de sector. Dat komt vooral doordat bouwbedrijven hun geld op de binnenlandse markt verdienen. Veel bedrijven verwachten in de komende maanden hun tarieven te verhogen.

Over de eerste elf maanden van 2017 viel de omzet bij woning- en utiliteitsbouw gemiddeld 10 procent hoger uit. Schilders, stukadoors en andere afwerkingsbedrijven verdienden in doorsnee bijna 7 procent meer. Projectontwikkelaars moesten het doen met een omzetstijging van iets minder dan 5 procent. Opvallend is de lichte daling van de opbrengsten van installateurs.

Verder speelt het gebrek aan vakkrachten de sector steeds meer parten. Circa een vijfde van de bouwbedrijven ziet de groei worden afgeremd door gebrek aan personeel.

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.

07 oktober '24 (12:45)

Nationale Architectuurdag

De Nationale Architectuurdag is een jaarlijks evenement dat draait om het ontdekken van bijzondere bouwprojecten en de rol van architectuur in onze leefomgeving. Deze dag biedt bouwprofessionals, architecten en iedereen met een interesse in de bouw de kans om gebouwen van binnen en buiten te verkennen, inclusief die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek. Van moderne wolkenkrabbers tot complexe renovaties van historische panden: Nationale Architectuurdag laat ons de kracht en creativiteit van de bouwsector van dichtbij zien.

07 oktober '24 (10:04)

Op de Open Huizen Dag meer woningen opengesteld voor huizenzoekers dan vorige keer

UTRECHT (ANP) - Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

04 oktober '24 ( 9:33)

Prijzen bestaande bouw stijgen sneller dan nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van nieuwbouwhuizen gaan nog amper omhoog. Ze stijgen veel minder hard dan koopwoningen die al langer bestaan. Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal lag het prijsniveau van nieuwbouw maar 0,2 procent hoger dan een jaar eerder, en zelfs iets lager dan in het voorgaande kwartaal. De huizenprijzen van bestaande bouw gingen in dezelfde periode wel 8,6 procent omhoog.