Normal_huisje_hypotheek

Je hebt geen zin in onderhoud of een verbouwing. Je wil een huis dat past bij jou en dat je helemaal kunt bouwen en inrichten zoals je zelf wilt. Logisch dat dit je voorkeur heeft, want als zzp’er heb je tenslotte gekozen voor vrijheid. En een nieuwbouwhuis is het toppunt van vrijheid. Jij bent de baas over het ontwerp, het materiaal en de indeling. Kantoor aan huis? Geen probleem. Je huis inrichten als een loft met flexibele wanden? Ook geen punt. Maar nu nog een hypotheek. 

Hypotheek voor zzp’ers

Als zzp’er was het regelen van een hypotheek voor je nieuwbouwhuis vaak lastig. Maar inmiddels zijn de regels zo veranderd dat het ook voor zelfstandigen mogelijk is om een hypotheek te krijgen. Het helpt als je de afgelopen drie jaar succesvol bent geweest als ondernemer. Ook is het handig om minstens 10.000 euro spaargeld achter de hand te hebben. Voldoe je aan die voorwaarden dan moet een hypotheek voor ZZP geen probleem zijn. Ben je korter bezig en heb je geen spaargeld? Ook dan is het goed om eens met een hypotheekverstrekker te gaan praten. Partijen die bekend staan om hun bereidheid om met zzp’ers in zee te gaan zijn onder andere SNS, Delta Lloyd, Triodos, RegioBank en NIBC Direct. Zij bieden onder bepaalde voorwaarden ook zzp’ers die nog niet lang bezig zijn de kans om een huis tot 245.000 euro te kopen

Nieuwbouwhuis gekocht, en dan?

Het kopen van een nieuwbouwhuis kan ook betekenen dat je letterlijk een huis koopt dat nog moet worden gebouwd. Dat betekent dat de bouw van je huis van start gaat zodra je de hypotheekakte hebt ondertekend. Je maakt dus ook geen kosten voordat de bouw is gestart. Begint de bouw dan betaal je voor de bouwgrond. De rest van de kosten van het project worden in een bouwdepot gestort. Vanuit dat spaarpotje betaal je de facturen van het bouwbedrijf.

Meerwerk

Nog een financieel voordeel van nieuwbouw: het is mogelijk om meewerk te laten financieren. Dat kan bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer zijn, als je huis casco wordt opgeleverd. De meeste hypotheekverstrekkers hanteren de regelen dat je 25 procent van de verkoopsom mag bijl enen om meerwerk te kunnen betalen. Zo kun je de van die woonkeuken met bar meteen een mooie werkplek maken.