Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tuinonderhoud: wat wel en niet voor de huurder?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een verzorgde tuin draagt bij aan het woongenot. Een verzorgde tuin is in feite een verlengstuk van uw woning. Een tuin brengt echter ook verplichtingen met zich mee. Want één ding staat vast: een tuin moet onderhouden worden. U bent een huurder met groene vingers en u wilt met liefde uw tuin onderhouden en opfleuren. Maar wat mag u als huurder wel of niet doen aan uw tuin? 

Tuinieren volgens de wet

In het Burgerlijk Wetboek staat letterlijk dat de huurder verplicht is om zich ten aanzien van het gebruik van het gehuurde, als goed huurder te gedragen. Uitgaande van deze verplichting mag een verhuurder van u verlangen dat ook de tuin naar behoren wordt onderhouden. Het is belangrijk dat de tuin een verzorgde indruk maakt. 

Wat houdt een verzorgde indruk in? 

Nu vraagt u zich vast af wat een verzorgde indruk dan inhoudt. De volgende taken vallen hieronder:

⇒ Regelmatig het gras maaien;
⇒ Onkruid verwijderen in de tuin en tussen tegels van opritten, toegangspadden en terrassen;
⇒ Gebroken tegels vervangen;
⇒ Het snoeien van heggen, hagen en opschietende bomen;
⇒ Dode planten vervangen;
⇒ Kapotte planken of segmenten van erfafscheidingen vervangen;
⇒ Het rechtzetten en recht houden van erfafscheidingen;
⇒ Het onderhouden van de bomen, denk hierbij aan snoeien, blad opruimen en overhangende takken wegzagen. 

Bij een verzorgde tuin kan tuinverlichting natuurlijk ook niet achterblijven. Naast dat een verlichte tuin sfeervol is, maakt het uw tuin ook een stuk veiliger. 

Dit mag een huurder absoluut niet

Het is moeilijk aan te geven waaraan de inrichting van een tuin precies aan zou moeten voldoen. Wel is duidelijk aangegeven wat u als huurder absoluut niet mag doen:

  • Het planten van een klimop tegen de gevel;
  • Het laten staan van onkruid tussen bestrating en de tuin;
  • Zwerfvuil laten staan;
  • Opslaan van goederen in de voor- en achtertuin;
  • Opslaan van vuilnis van welke aard dan ook, anders dan in de vuilcontainers;
  • Verontreiniging vna opritten, denk hierbij aan motorolie; 
  • Slecht onderhouden van schuttingen en erfafscheidingen.

Inrichting tuin

Maar hoe zit het dan met de inrichting van de tuin? Een gouden regel is dat een huurder zijn woning, inclusief tuin, in goede staat moet bewonen en achterlaten. Een huurder is natuurlijk vrij om de tuin in te richten naar eigen smaak. Bij de inrichting van de tuin gelden wel een aantal wettelijke bepalingen. Zo mogen bomen in principe niet worden geplant binnen twee meter van de erfgrens, voor hagen is deze kritische grens op vijftig centimeter gesteld. 

14 juli '25 (11:07)

Keijzer pleit voor woningdelen en tijdelijke woningen voor statushouders

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.

11 juli '25 (14:25)

Nieuwe woonwijken gepland in Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond

In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

10 juli '25 (15:47)

Meeste woningen in jaren te koop, prijsstijging zwakt af 

In het tweede kwartaal zijn in Nederland de meeste woningen te koop gezet in bijna twintig jaar. Daardoor is de stijging van de huizenprijzen flink afgezwakt, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

10 juli '25 (14:47)

NVM: verkoopgolf huurhuizen drijft prijzen mogelijk extra omhoog

De stijging van de huizenprijzen is flink afgezwakt, maar de prijzen zouden volgend jaar zomaar weer harder kunnen gaan stijgen. De woningmarkt raakt momenteel overspoeld met huurhuizen die te koop zijn gezet. In de loop van volgend jaar is die uitpondgolf waarschijnlijk voorbij, voorziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.