Normal_4683

AMSTERDAM (Novum) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) start een onderzoek naar de controle van de cijfers van woningcorporaties door accountantskantoren.

Dat bevestigt een woordvoerder van de financiële waakhond na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. Aanleiding zijn signalen over falend toezicht, onder meer bij het in problemen verkerende Vestia.

Het onderzoek is gericht op de vier grote accountantskantoren van Nederland: Pwc, Ernst & Young, KPMG en Deloitte.

In 2010 waren deze kantoren verantwoordelijk voor de controle van circa negentig procent van de ruim vierhonderd corporaties.

De acht corporaties die volgens een stresstest van het Centraal Fonds Volkshuisvesting onvoldoende buffer in huis hadden behoren hier ook bij, meldt de krant.

De vier accountants moeten kritisch naar hun eigen controledossiers van de corporaties kijken en daarover rapporteren aan de toezichthouder.

De AFM kijkt daarna 'nadrukkelijk' naar de kwaliteit van de controle en of de accountant 'voldoende deskundig en professioneel kritisch' is geweest.

De AFM bepaalt niet of een goedkeuring al dan niet ten onrechte is verleend. "Dat is aan de accountantsorganisatie zelf", aldus een woordvoerder. De uitkomsten van het onderzoek worden na de zomer bekendgemaakt.