Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huisautomatisering: 5 zaken waar je op moet letten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een geheel of deels geautomatiseerde woning wordt ook wel een Smart Home genoemd. Een Smart Home is een woning, voorzien van apparaten en diensten die het woongenot verhogen en gemakkelijker maken. Dit kunnen praktische zaken zijn maar ook technologische hoogstandjes om het wooncomfort te verhogen. Zo kunnen bijvoorbeeld de lichten automatisch aan gaan wanneer je een ruimte betreedt, of kan elektrische apparatuur met stemgebruik worden bestuurd. Om jouw woning te automatiseren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Kies producten die samenwerken 

Een iPhone werkt het beste samen met een iMac en om het pakketje compleet te maken voeg je hier een Apple TV aan toe. Hetzelfde geld voor de Smart Home producten. Sommige producten werken beter samen dan dat ze met anderen werken. Zo kan een Sonos speaker direct overweg met Spotify, terwijl de Apple HomePod geen standaard ondersteuning voor deze muziekdienst heeft. Kies dus altijd voor producten die gemakkelijk samenwerken.

Ontdek de mogelijkheden van sensoren

Sensoren kunnen je Smart Home een stuk slimmer maken. Denk bijvoorbeeld aan een lichtsensor die de gordijnen opent zodra het detecteert dat de zon opkomt. Of een bewegingsmelder die jouw IP bewakingscamera inschakelt en je smartphone meteen een notificatie geeft.

Niet alles is draadloos

De meeste apparaten in een Smart Home netwerk zijn draadloos met elkaar verbonden door middel van het WiFi netwerk. Maar met name stroomkabels en thermostaten moeten nog altijd met bekabeling aangesloten worden. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van apparaten die stroom nodig hebben. 

Smart Home is een Connected World

Een Smart Home staat niet direct op zichzelf. Veel diensten maken verbinding om data te kunnen ontvangen en versturen. De slimme thermostaat zal bijvoorbeeld informatie doorsturen naar de energieleverancier, een IP camera kan beelden direct online opslaan. Daarnaast worden updates in de software via internet gedownload om de apparaten optimaal te laten functioneren. Zorg dus voor een goed beveiligde verbinding.

Bouw jouw Smart Home vanaf de basis op

Weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn tal aan starterspakketten beschikbaar om een start te maken aan je Smart Home. Deze pakketten komen inclusief alle benodigdheden en handige instructies voor installatie. Je zal al snel merken dat het makkelijker is dan het lijkt!

Hoe ga jij jouw slimme woning inrichten?

Bron: Shop.Somfy

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.