Normal_huisautomatisering_1

Een geheel of deels geautomatiseerde woning wordt ook wel een Smart Home genoemd. Een Smart Home is een woning, voorzien van apparaten en diensten die het woongenot verhogen en gemakkelijker maken. Dit kunnen praktische zaken zijn maar ook technologische hoogstandjes om het wooncomfort te verhogen. Zo kunnen bijvoorbeeld de lichten automatisch aan gaan wanneer je een ruimte betreedt, of kan elektrische apparatuur met stemgebruik worden bestuurd. Om jouw woning te automatiseren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Kies producten die samenwerken 

Een iPhone werkt het beste samen met een iMac en om het pakketje compleet te maken voeg je hier een Apple TV aan toe. Hetzelfde geld voor de Smart Home producten. Sommige producten werken beter samen dan dat ze met anderen werken. Zo kan een Sonos speaker direct overweg met Spotify, terwijl de Apple HomePod geen standaard ondersteuning voor deze muziekdienst heeft. Kies dus altijd voor producten die gemakkelijk samenwerken.

Ontdek de mogelijkheden van sensoren

Sensoren kunnen je Smart Home een stuk slimmer maken. Denk bijvoorbeeld aan een lichtsensor die de gordijnen opent zodra het detecteert dat de zon opkomt. Of een bewegingsmelder die jouw IP bewakingscamera inschakelt en je smartphone meteen een notificatie geeft.

Niet alles is draadloos

De meeste apparaten in een Smart Home netwerk zijn draadloos met elkaar verbonden door middel van het WiFi netwerk. Maar met name stroomkabels en thermostaten moeten nog altijd met bekabeling aangesloten worden. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van apparaten die stroom nodig hebben. 

Smart Home is een Connected World

Een Smart Home staat niet direct op zichzelf. Veel diensten maken verbinding om data te kunnen ontvangen en versturen. De slimme thermostaat zal bijvoorbeeld informatie doorsturen naar de energieleverancier, een IP camera kan beelden direct online opslaan. Daarnaast worden updates in de software via internet gedownload om de apparaten optimaal te laten functioneren. Zorg dus voor een goed beveiligde verbinding.

Bouw jouw Smart Home vanaf de basis op

Weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn tal aan starterspakketten beschikbaar om een start te maken aan je Smart Home. Deze pakketten komen inclusief alle benodigdheden en handige instructies voor installatie. Je zal al snel merken dat het makkelijker is dan het lijkt!

Hoe ga jij jouw slimme woning inrichten?

Bron: Shop.Somfy