Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Je huis zelfvoorzienend maken: 6 tips

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Duurzaamheid en zelfvoorziening zijn belangrijke termen geworden. De trend is al jaren zichtbaar en wordt steeds sterker. Niet alleen manieren om energie te besparen en zelf op te wekken, maar ook andere manieren van zelf voorziening komen eraan. Wil jij je huis zelfvoorzienend maken? Je komt een stuk verder met deze 6 tips!

1. Water besparen

Bespaar zoveel mogelijk water. Stel het water reservoir van de wc wat lager in, daarmee bespaar je al snel honderden liters water per jaar. Ook een waterbesparende douchekop is een goede manier.

2. Drinken uit de kraan

Veel drinken kun je prima zelf maken. Op basis van water maak je gemakkelijk koffie of thee. Maar probeer ook eens wat citroenschil in het water te doen, of aardbeien, voor een lekkere vruchtensap.

3. Energie opwekken

Wek zelf je energie op met zonnepanelen. Vooral in de zomermaanden kun je dan je eigen huishouden van stroom voorzien. Het is verstandig om zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat de productie hoog is. De wasmachine en vaatwasser kun je dan dus beter overdag aanzetten.

4. Zelf groenten verbouwen

Verbouw zoveel mogelijk zelf je groenten. Je kunt in een moestuintje van een vierkante meter al best wat groenten kwijt. Met name wortelen en prei nemen weinig ruimte in. Of huur (evt. samen met anderen) een stukje volkstuin om daar een moestuin aan te leggen.

5. Warmte zonder Cv-ketel

Beperk je gasverbruik door je Cv-ketel zo weinig mogelijk te gebruiken. Wek je warmte bijvoorbeeld op met een pelletkachel. Zo ben je niet teveel afhankelijk van de energiemaatschappij. Koken kun je prima op elektrisch - extra voordelig als je zonnepanelen hebt.

6. Isolatie

Door je huis goed te isoleren raak je minder warmte kwijt in de winter. Dat scheelt op jaarbasis heel wat energie! Je kunt jezelf dan makkelijker voorzien van voldoende energie om je huis warm en comfortabel te houden. Energie besparen zorgde al eerder voor daling van energiegebruik door particulieren.

Door je huis zelfvoorzienend te maken ben je minder afhankelijk van anderen. Dat geldt voor de watermaatschappij en de energiemaatschappij, maar zeker ook voor de supermarkt. Door zoveel mogelijk zelf te regelen ben je minder afhankelijk van anderen en vaak ben je dan ook nog eens een stuk goedkoper uit.

(Deze tips worden je aangeboden door Nuon)
 

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.