Normal_zelfvoorzienend

Duurzaamheid en zelfvoorziening zijn belangrijke termen geworden. De trend is al jaren zichtbaar en wordt steeds sterker. Niet alleen manieren om energie te besparen en zelf op te wekken, maar ook andere manieren van zelf voorziening komen eraan. Wil jij je huis zelfvoorzienend maken? Je komt een stuk verder met deze 6 tips!

1. Water besparen

Bespaar zoveel mogelijk water. Stel het water reservoir van de wc wat lager in, daarmee bespaar je al snel honderden liters water per jaar. Ook een waterbesparende douchekop is een goede manier.

2. Drinken uit de kraan

Veel drinken kun je prima zelf maken. Op basis van water maak je gemakkelijk koffie of thee. Maar probeer ook eens wat citroenschil in het water te doen, of aardbeien, voor een lekkere vruchtensap.

3. Energie opwekken

Wek zelf je energie op met zonnepanelen. Vooral in de zomermaanden kun je dan je eigen huishouden van stroom voorzien. Het is verstandig om zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat de productie hoog is. De wasmachine en vaatwasser kun je dan dus beter overdag aanzetten.

4. Zelf groenten verbouwen

Verbouw zoveel mogelijk zelf je groenten. Je kunt in een moestuintje van een vierkante meter al best wat groenten kwijt. Met name wortelen en prei nemen weinig ruimte in. Of huur (evt. samen met anderen) een stukje volkstuin om daar een moestuin aan te leggen.

5. Warmte zonder Cv-ketel

Beperk je gasverbruik door je Cv-ketel zo weinig mogelijk te gebruiken. Wek je warmte bijvoorbeeld op met een pelletkachel. Zo ben je niet teveel afhankelijk van de energiemaatschappij. Koken kun je prima op elektrisch - extra voordelig als je zonnepanelen hebt.

6. Isolatie

Door je huis goed te isoleren raak je minder warmte kwijt in de winter. Dat scheelt op jaarbasis heel wat energie! Je kunt jezelf dan makkelijker voorzien van voldoende energie om je huis warm en comfortabel te houden. Energie besparen zorgde al eerder voor daling van energiegebruik door particulieren.

Door je huis zelfvoorzienend te maken ben je minder afhankelijk van anderen. Dat geldt voor de watermaatschappij en de energiemaatschappij, maar zeker ook voor de supermarkt. Door zoveel mogelijk zelf te regelen ben je minder afhankelijk van anderen en vaak ben je dan ook nog eens een stuk goedkoper uit.

(Deze tips worden je aangeboden door Nuon)