Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BAM onderuit op Damrak

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs stond het aandeel van bouwer BAM dinsdag zwaar onder druk na een adviesverlaging. De Europese beursgraadmeters wisten daarentegen de openingsverliezen weg te werken. Beleggers deden het verder rustig aan na het sterke herstel in de afgelopen handelsdagen en keken uit naar de G7-top later deze week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 563,52 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 805,48 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen 0,4 procent, Londen zakte 0,1 procent.

In de MidKap stond BAM onderaan met een verlies van ruim 6 procent na een adviesverlaging door ING. Ondanks de hoge verwachtingen van het herstelprogramma van het bouwbedrijf en de stabiele marktomstandigheden zijn de zwakke winstmarges volgens de analisten ,,onverklaarbaar'' laag gebleven. Sterkste stijgers in de MidKap waren de chipbedrijven ASMI en Besi met winsten van 4 en 2,9 procent.

AkzoNobel

Koploper bij de hoofdfondsen was industrieel toeleverancier Aalberts met een plus van 1,5 procent. Verfconcern AkzoNobel won 0,8 procent na een koopadvies door Goldman Sachs. Kabel- en telecomcconcern Altice sloot de rij met een min van 0,9 procent.

Philips steeg 0,7 procent. Het zorgtechnologieconcern koopt EPD Solutions, dat zich bezighoudt met medische beeldvorming rond hartritmestoornissen. Philips betaalt in eerste instantie 250 miljoen euro in contanten, later gevolgd door mijlpaalbetalingen.

In Parijs won PSA Peugeot Citroën 0,9 procent. De Franse autobouwer trekt zich terug uit Iran als gevolg van het opzeggen van het atoomakkoord door de Verenigde Staten en hernieuwde sancties tegen het land. De Iraanse verkopen maken minder dan 1 procent van de totale verkopen van het concern uit.

Euro

Royal Bank of Scotland (RBS) zakte ruim 3 procent in Londen. De Britse overheid verkoopt weer een deel van haar aandelen in. De bank moest tijdens de crisis in 2008 door Groot-Brittannië worden gered en is sindsdien voor het grootste deel in handen van de staat. Die verkoopt nu 925 miljoen aandelen, of een belang van 7,7 procent. Daarmee komt het nieuwe belang uit op iets meer dan 62 procent.

De euro was 1,1688 dollar waard, tegen 1,1692 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 65,21 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 75,61 dollar.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.