Normal_4720

AMSTERDAM (Novum) - De hypotheekrenteaftrek moet voor iedereen in dertig jaar worden afgebouwd en de huren moeten ieder jaar bovenop de inflatie met twee procent stijgen. Dat staat in de hervormingsplannen die vier belangenorganisaties in de koop- en huursector samen hebben gemaakt. Dat bevestigt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De belangenvereniging van huiseigenaren bereikte het akkoord maandagnacht met huurdersvereniging Woonbond, makelaarsvereniging NVM en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes. De zegsman van VEH benadrukt dat de twee uitgelekte voorstellen 'slechts twee financiële componenten zijn van de plannen'. Het gehele hervormingsplan wordt donderdagmiddag in Den Haag gepresenteerd.

Door de val van het kabinet en de woningmarktplannen van de Kunduz-coalitie kwam er volgens de Volkskrant druk op de ketel te staan om de plannen af snel te maken. Het is voor het eerst dat de belangengroepen een akkoord sluiten.

Over het akkoord is anderhalf jaar onderhandeld. De onderhandelingen waren begin 2011 het initiatief van voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Ger Hukker. Hukker zei toen in de Volkskrant dat de makelaars het 'gemekker' over de woningmarkt zat zijn. "Ze zeiden: of je doet er wat aan, of je doet er het zwijgen toe."

Met de plannen willen de partijen de vastgelopen woningmarkt vlottrekken. Die zit muurvast door strengere leeneisen en dalende huizenprijzen. Ook stappen huurders nauwelijks over op koophuizen omdat huurwoningen relatief goedkoop zijn. Aedes en de Woonbond moeten de plannen nog wel laten goedkeuren door hun achterbannen.

De huurprijzen zouden weer 'marktconform' moeten worden door ze flink te verhogen. Lage inkomens moeten dan via de huurtoeslag worden gecompenseerd. Eerder presenteerden onder meer de Sociaal-Economische Raad en de VROM-raad al een pakket om de woningmarkt te hervormen.