Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwers onderuit op Damrak

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag licht omlaag. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Op het Damrak werden de bouwers BAM en VolkerWessels van de hand gedaan na nieuwe miljoenenafschrijvingen op de bouw van de zeesluis in IJmuiden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 548,56 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 762,44 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,3 procent. Op Wall Street blijven de beurzen vanwege Onafhankelijkheidsdag de hele dag gesloten.

In de MidKap zakte BAM 2,3 procent en bij de kleinere bedrijven verloor VolkerWessels bijna 8 procent. BAM meldde een kostenoverschrijding van circa 30 miljoen euro en VolkerWessels schrijft 31,5 miljoen euro af op de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Rijkswaterstaat meldde dat de bouw van de zeesluis, de grootste ter wereld, 27 maanden langer gaat duren. De beide bouwers schreven eerder al meer dan 100 miljoen euro af op het project.

Altice Europe
Grootste daler in de AEX was Altice Europe met een min van ruim 3 procent. Het kabel- en telecombedrijf is niet van plan zijn Franse telecomonderdeel SFR van de hand te doen. Dat zei topman Alain Weill tegen de Franse zakenkrant Les Echos. Sterkste stijger was supermarktconcern Ahold Delhaize met een plus van 0,8 procent.

Op de lokale markt klom HeadFirst Source Group 3,6 procent. De arbeidsbemiddelaar koopt zijn branchegenoot Myler van investeerder H2 Equity Partners. Door de deal verhoogt HeadFirst zijn prognoses voor dit jaar.

Sainsbury
In Londen won Sainsbury 1,7 procent. Het Britse supermarktconcern zag de verkopen van winkels die langer dan een jaar openen zijn in het afgelopen kwartaal met 0,2 procent groeien. Analisten hadden gerekend op een daling met 0,1 procent.

BP daalde 0,3 procent. Het Britse olie- en gasconcern heeft zijn belang in het olieveld Clair in de Noordzee uitgebreid. Het heeft daarover overeenstemming bereikt met de Amerikaanse branchegenoot ConocoPhillips. Tegelijkertijd verkopen de Britten een niet-operationeel belang in een winningsgebied in Alaska aan Conoco.

De euro was 1,1666 dollar waard, tegen 1,1653 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 73,54 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer en werd verhandeld voor 78,07 dollar per vat.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.