Logo_rss_entry-157199

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag licht omlaag. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Op het Damrak werden de bouwers BAM en VolkerWessels van de hand gedaan na nieuwe miljoenenafschrijvingen op de bouw van de zeesluis in IJmuiden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 548,56 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 762,44 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,3 procent. Op Wall Street blijven de beurzen vanwege Onafhankelijkheidsdag de hele dag gesloten.

In de MidKap zakte BAM 2,3 procent en bij de kleinere bedrijven verloor VolkerWessels bijna 8 procent. BAM meldde een kostenoverschrijding van circa 30 miljoen euro en VolkerWessels schrijft 31,5 miljoen euro af op de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Rijkswaterstaat meldde dat de bouw van de zeesluis, de grootste ter wereld, 27 maanden langer gaat duren. De beide bouwers schreven eerder al meer dan 100 miljoen euro af op het project.

Altice Europe
Grootste daler in de AEX was Altice Europe met een min van ruim 3 procent. Het kabel- en telecombedrijf is niet van plan zijn Franse telecomonderdeel SFR van de hand te doen. Dat zei topman Alain Weill tegen de Franse zakenkrant Les Echos. Sterkste stijger was supermarktconcern Ahold Delhaize met een plus van 0,8 procent.

Op de lokale markt klom HeadFirst Source Group 3,6 procent. De arbeidsbemiddelaar koopt zijn branchegenoot Myler van investeerder H2 Equity Partners. Door de deal verhoogt HeadFirst zijn prognoses voor dit jaar.

Sainsbury
In Londen won Sainsbury 1,7 procent. Het Britse supermarktconcern zag de verkopen van winkels die langer dan een jaar openen zijn in het afgelopen kwartaal met 0,2 procent groeien. Analisten hadden gerekend op een daling met 0,1 procent.

BP daalde 0,3 procent. Het Britse olie- en gasconcern heeft zijn belang in het olieveld Clair in de Noordzee uitgebreid. Het heeft daarover overeenstemming bereikt met de Amerikaanse branchegenoot ConocoPhillips. Tegelijkertijd verkopen de Britten een niet-operationeel belang in een winningsgebied in Alaska aan Conoco.

De euro was 1,1666 dollar waard, tegen 1,1653 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 73,54 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer en werd verhandeld voor 78,07 dollar per vat.