Normal_4725

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet is niet verantwoordelijk voor de huidige economische crisis in Nederland. Zonder het kabinetsbeleid was de crisis juist nog erger geweest. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) in reactie op verwijten vanuit de Kamer tijdens het Verantwoordingsdebat donderdag.

Rutte wees de Kamer erop dat de Nederlandse economie al sinds 2008 verslechtert, sinds het uitbreken van de kredietcrisis. "Je ziet bijvoorbeeld dat er sindsdien lucht uit de huizenmarkt is gelopen. Dat heeft het consumentenvertrouwen geen goed gedaan."

Rutte is er van overtuigd dat zijn recept van hervormingen, investeringen in de economische structuur en een kloppend huishoudboekje de juist is om de crisis op te lossen. "Ik ben er trots op dat we met het kabinet op stoom zijn."

Fractievoorzitter van de PvdA Diederik Samsom reageerde afkeurend op de woorden van Rutte. "U kunt niet glashard beweren dat het consumentenvertrouwen niet door u is gedaald", zei de PvdA-leider. "Uw beleid van loonmatiging en het niet ingrijpen in de huizenmarkt is daar debet aan."

Onder meer fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold had Rutte eerder tijdens de eerste termijn van het debat de zwarte piet van de schuldencrisis toegespeeld. "Nederland staat er nu slechter voor dan bij het aantreden van het kabinet." Emile Roemer van de SP noemde de crisis 'een gevolg van onverstandige beslissingen van bestuurders'.