Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stel je beveiligingssysteem samen: alarmsysteem voor ieder budget

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Een alarmsysteem is als een verzekering; je betaalt ervoor maar je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Dat is ook een reden dat veel mensen toch geen beveiliging in huis installeren, zolang het goed gaat is het niet nodig. Toch is voorkomen beter dan genezen, en een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn. Hoe je kosten kunt besparen met beveiliging in en rond de woning lees je op deze pagina.

Een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn

Er zijn enorm goedkope alarmen en melders verkrijgbaar, toch is dat niet de oplossing die wij adviseren. Denk bijvoorbeeld aan een rookmelder, wanneer deze niet goed functioneert geeft het een vals gevoel van veiligheid. En dat heeft juist een averechts effect. Een betere oplossing is een schaalbaar alarmsysteem voor ieder budget. Je begint met de voornaamste vorm van beveiliging in je eigen situatie en breidt deze wanneer dat mogelijk is verder uit. Zie het ook niet zozeer als een investering maar vooral als een besparing. Wanneer je geen alarmsysteem in huis hebt maar er ontstaat brand, of wanneer inbrekers het huis leeghalen ben je veel meer kwijt. Een betaalbaar alarmsysteem kan zelf levens redden.

Verschillende soorten melders en sensoren

Een alarm is niet altijd een op zichzelf staand systeem, door verschillende elementen aan elkaar te koppelen kun je een woning op de meest effectieve wijze beveiligen. Maatwerk beveiliging maakt het geschikt voor ieder budget, je hoeft namelijk niet te investeren in functionaliteit waar je toch geen gebruik van zult maken. Hier zijn de populairste soorten beveiliging.

  • Rookmelder: Een rookmelder mag in geen enkele woning ontbreken, zorg ervoor dat de batterijen functioneren evenals de detectie van rook en vuur. Rookmelders hebben niet het eeuwige leven, vervang deze melders op tijd.
  • Inbraakmelder: Dit zijn heel handige melders om het openen van ramen of deuren te registreren, door deze kleine verklikkers te koppelen aan een centraal alarmsysteem kun je direct een alarm af laten gaan bij inbraak, en met een alarmsysteem binnen een huisautomatiseringssysteem kun je ook een notificatie op de smartphone of tablet instellen.
  • Bewegingssensor: Dit is een heel handige sensor die ook goed van pas komt binnen huisautomatisering. Zo kun je gebruik maken van meerdere functies op basis van een eenmalige investering. Met een bewegingssensor kun je een alarm af laten gaan of een IP camera opnames laten maken. Met slimme software kun je ook de detectie van je eigen huisdieren voorkomen.
  • Lichtsensor: Dit is ook een soort sensor waar je naast beveiliging veel meer voordeel uit kunt halen. Zo is het mogelijk een alarm te laten luiden als het licht aangaat of juist uit, je kunt er ook elektrische gordijnen mee bedienen wanneer het buiten donker wordt. Door sensoren zelfstandig functies in huis uit te laten voeren lijkt het huis altijd bewoond. En dat is een preventieve maatregel waarmee je het uiterste uit het beveiligingssysteem kunt halen.

IP Camera

Een bewakingscamera verdient wat extra aandacht, hiermee kun je namelijk iedere woning aanzienlijk veiliger maken. Dit soort camera’s werken via internet, zo kun ook de beelden bekijken wanneer je op kantoor bent of zelfs op vakantie. Een geluidsalarm is erg praktisch, zo weet je direct dat er iets aan de hand is, met beeld kun je ook zien wat er plaatsvindt. De camera werkt eveneens als detectiemethode, het kan daarmee gebruikt worden als bewegingsdetectie. Bij onraad zal de IP camera automatisch beelden vastleggen die je kunt bekijken waar je ook bent. Ook kun je registreren wanneer een gezinslid thuiskomt. Je kunt huisdieren in de gaten houden, of de software instellen dat het alarm door dieren juist niet afgaat.

Koppel het alarm aan een huisautomatiseringssysteem

Het mag duidelijk zijn dat je op basis van een schaalbaar systeem met losse elementen voor ieder budget en in iedere situatie een geschikt beveiligingssysteem kunt samenstellen. Wanneer je dit systeem koppelt aan een Smart Home installatie kun je nog effectiever gebruik maken van het alarm, waarmee de woning niet alleen veiliger wordt maar ook een aangename plek om te wonen. Dit zijn enkele functies waar je gebruik van kunt maken wanneer je een alarmsysteem koppelt aan een huisautomatiseringssysteem:

  • Wanneer de rookmelder afgaat kun je direct de verlichting in huis aan laten gaan.
  • Bij het constateren van beweging zal de IP camera beelden opnemen en een notificatie sturen naar de gezinsleden, waar ze ook zijn.
  • Om de woning bewoonbaar te laten lijken kun je met sensoren ook de gordijnen op tijd laten openen en sluiten, of de verlichting zelfstandig te laten werken.
  • Door functies in huis te automatiseren is er minder kans op menselijke fouten wat de veiligheid in huis voor alle gezinsleden kan verbeteren.

(Bron: https://shop.somfy.be/beveiliging

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.