Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stel je beveiligingssysteem samen: alarmsysteem voor ieder budget

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Een alarmsysteem is als een verzekering; je betaalt ervoor maar je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Dat is ook een reden dat veel mensen toch geen beveiliging in huis installeren, zolang het goed gaat is het niet nodig. Toch is voorkomen beter dan genezen, en een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn. Hoe je kosten kunt besparen met beveiliging in en rond de woning lees je op deze pagina.

Een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn

Er zijn enorm goedkope alarmen en melders verkrijgbaar, toch is dat niet de oplossing die wij adviseren. Denk bijvoorbeeld aan een rookmelder, wanneer deze niet goed functioneert geeft het een vals gevoel van veiligheid. En dat heeft juist een averechts effect. Een betere oplossing is een schaalbaar alarmsysteem voor ieder budget. Je begint met de voornaamste vorm van beveiliging in je eigen situatie en breidt deze wanneer dat mogelijk is verder uit. Zie het ook niet zozeer als een investering maar vooral als een besparing. Wanneer je geen alarmsysteem in huis hebt maar er ontstaat brand, of wanneer inbrekers het huis leeghalen ben je veel meer kwijt. Een betaalbaar alarmsysteem kan zelf levens redden.

Verschillende soorten melders en sensoren

Een alarm is niet altijd een op zichzelf staand systeem, door verschillende elementen aan elkaar te koppelen kun je een woning op de meest effectieve wijze beveiligen. Maatwerk beveiliging maakt het geschikt voor ieder budget, je hoeft namelijk niet te investeren in functionaliteit waar je toch geen gebruik van zult maken. Hier zijn de populairste soorten beveiliging.

  • Rookmelder: Een rookmelder mag in geen enkele woning ontbreken, zorg ervoor dat de batterijen functioneren evenals de detectie van rook en vuur. Rookmelders hebben niet het eeuwige leven, vervang deze melders op tijd.
  • Inbraakmelder: Dit zijn heel handige melders om het openen van ramen of deuren te registreren, door deze kleine verklikkers te koppelen aan een centraal alarmsysteem kun je direct een alarm af laten gaan bij inbraak, en met een alarmsysteem binnen een huisautomatiseringssysteem kun je ook een notificatie op de smartphone of tablet instellen.
  • Bewegingssensor: Dit is een heel handige sensor die ook goed van pas komt binnen huisautomatisering. Zo kun je gebruik maken van meerdere functies op basis van een eenmalige investering. Met een bewegingssensor kun je een alarm af laten gaan of een IP camera opnames laten maken. Met slimme software kun je ook de detectie van je eigen huisdieren voorkomen.
  • Lichtsensor: Dit is ook een soort sensor waar je naast beveiliging veel meer voordeel uit kunt halen. Zo is het mogelijk een alarm te laten luiden als het licht aangaat of juist uit, je kunt er ook elektrische gordijnen mee bedienen wanneer het buiten donker wordt. Door sensoren zelfstandig functies in huis uit te laten voeren lijkt het huis altijd bewoond. En dat is een preventieve maatregel waarmee je het uiterste uit het beveiligingssysteem kunt halen.

IP Camera

Een bewakingscamera verdient wat extra aandacht, hiermee kun je namelijk iedere woning aanzienlijk veiliger maken. Dit soort camera’s werken via internet, zo kun ook de beelden bekijken wanneer je op kantoor bent of zelfs op vakantie. Een geluidsalarm is erg praktisch, zo weet je direct dat er iets aan de hand is, met beeld kun je ook zien wat er plaatsvindt. De camera werkt eveneens als detectiemethode, het kan daarmee gebruikt worden als bewegingsdetectie. Bij onraad zal de IP camera automatisch beelden vastleggen die je kunt bekijken waar je ook bent. Ook kun je registreren wanneer een gezinslid thuiskomt. Je kunt huisdieren in de gaten houden, of de software instellen dat het alarm door dieren juist niet afgaat.

Koppel het alarm aan een huisautomatiseringssysteem

Het mag duidelijk zijn dat je op basis van een schaalbaar systeem met losse elementen voor ieder budget en in iedere situatie een geschikt beveiligingssysteem kunt samenstellen. Wanneer je dit systeem koppelt aan een Smart Home installatie kun je nog effectiever gebruik maken van het alarm, waarmee de woning niet alleen veiliger wordt maar ook een aangename plek om te wonen. Dit zijn enkele functies waar je gebruik van kunt maken wanneer je een alarmsysteem koppelt aan een huisautomatiseringssysteem:

  • Wanneer de rookmelder afgaat kun je direct de verlichting in huis aan laten gaan.
  • Bij het constateren van beweging zal de IP camera beelden opnemen en een notificatie sturen naar de gezinsleden, waar ze ook zijn.
  • Om de woning bewoonbaar te laten lijken kun je met sensoren ook de gordijnen op tijd laten openen en sluiten, of de verlichting zelfstandig te laten werken.
  • Door functies in huis te automatiseren is er minder kans op menselijke fouten wat de veiligheid in huis voor alle gezinsleden kan verbeteren.

(Bron: https://shop.somfy.be/beveiliging

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.