Normal_4731

DEN HAAG (Novum) - Er zijn geen signalen voor een snelle opleving van de bouwsector. In het eerste kwartaal daalde de omzet met ruim negen procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen steeg met 27 procent en er verdwenen negenduizend banen, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

De middelgrote bedrijven werden vorig jaar hard getroffen. De omzet van die ondernemingen daalde sinds recordjaar 2008 met ruim zestien procent. Grote bedrijven waren met een omzetdaling van negen procent ook de klos. Met een omzetstijging van drie procent waren kleine bedrijven wel succesvol.

De bouw van woningen en bedrijfsgebouwen liep het afgelopen jaar met zestien procent terug. In tegenstelling tot de grote en middelgrote bedrijven zagen de kleine bedrijven hier hun omzet wel stijgen, met zes procent.

Investeringen in infrastructuur hielden de grond-, water- en wegenbouw vorig jaar redelijk overeind. Ten opzichte van 2008 steeg de omzet met ruim een procent. Het kleinbedrijf eindigde hier juist zes procent in de min. Grote en middelgrote bedrijven zagen respectievelijk op gelijke hoogte blijven en met zes procent stijgen.

De bouwsom van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw daalde vorig jaar met zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. De waarde van nieuwe opdrachten voor architecten daalde in dezelfde periode met twaalf procent, waarmee het bijna 65 procent onder het niveau van 2007 ligt. De verkoop van bestaande koopwoningen daalde ook, met ruim vier procent.