Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Doe-het-zelf projecten die een huis meer waard maken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Steeds meer mensen gaan zelf aan de slag met klussen. En er is ook heel veel wat je zelf kunt doen. Zo kun je schilderklussen opknappen, je tuin veranderen of een nieuwe vloer leggen. Het ene doe-het-zelf project is vooral onderhevig aan persoonlijke smaak, het andere verbetert je huis. En projecten die je huis verbeteren, maken het vaak ook meer waard!

Buitenklussen: funderingen

Een los tuinhuisje geeft op zichzelf niet zo heel veel meerwaarde aan een woning. Maar als dat tuinhuis voorzien is van een goede, degelijke fundering wel! Dat geldt ook voor zaken als een veranda, aanbouw of overkapping. Steeds meer doe-het-zelvers gaan aan de slag en maken een betonnen fundering met bouwstaalmatten. Daarmee wordt een fundering gemaakt die in principe decennialang stabiel blijft. En dat verhoogd de waarde van je huis behoorlijk!

Schilderwerk

Met name het buitenschilderwerk is een kritisch punt bij de verkoop van een woning. Slecht onderhouden kozijnen hebben grote kans op houtrot. Daarom zijn nieuwe kopers hier over het algemeen erg alert op. Dat geldt overigens ook voor de binnenkant van de kozijnen, al letten kopers daar iets minder op. Je huis eens goed in de verf zetten, verhoogt of behoudt de waarde.

Extra ruimte

Meer ruimte in huis kan veel invloed hebben op de koopprijs van de woning. Verbouwingen als een dakkapel of aanbouw verdienen zichzelf vaak terug. Dat geldt ook voor buitenruimte, mits goed aangelegd. Extra ruimte in de woning kan zelfs zorgen voor een meerwaarde die de kosten van de bouw ruimschoots dekt.

Duurzaamheid

Duurzame oplossingen worden steeds belangrijker. Daardoor worden ze waardevoller en stijgt de waarde van een duurzame woning. Isolatie kan bijvoorbeeld grotendeels worden terugverdiend in de waarde van de woning. En ook zonnepanelen, zonneboilers en dergelijke oplossingen zorgen voor een prijsstijging. Zeker als je ze zelf kunt uitvoeren, waardoor je bij aanleg geld bespaart.

Veel doe-het-zelf projecten kunnen de waarde van de woning flink verhogen. Maar er zijn ook projecten waar je risico’s mee loopt. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen klussers zwart betalen, maar hier moet je voorzichtig mee zijn. Gebruik alleen de diensten van mensen waarvan je heel zeker weet dat ze goed werk afleveren, anders kan het funest zijn voor de waarde van je woning!

(Deze tips worden je aangeboden door betonstaal.nl)
 

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.