Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FSC verkent beleidsopties om oververhitting op huizenmarkt tegen te gaan

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) heeft in zijn vergadering van 1 november geconstateerd dat de spanningen op de Nederlandse huizenmarkt toenemen. Het FSC heeft beleidsopties verkend om tot een evenwichtige ontwikkeling op de huizenmarkt te komen, waarbij procyclische effecten worden voorkomen en oververhitting wordt tegengaan. Verder heeft het comité gesproken over actuele risico’s op financiële markten, Brexit en de leverage bij vermogensbeheerders. 

Huizenmarkt
De lage rente en tekortschietend aanbod zorgen voor aanhoudende prijsstijgingen op de Nederlandse huizenmarkt, vooral in de vier grote steden. Het FSC constateert dat de huidige werking van de huizenmarkt procyclisch is.

Het FSC heeft een eerste verkennende bespreking gehouden naar beleidsopties om oververhitting op de huizenmarkt tegen te gaan. Het comité heeft onder andere gesproken over de LTV-limiet, de huidige loan-to-income (LTI)-systematiek, het inzetten van de contracyclische kapitaalbuffer en het opleggen van hogere risicogewichten voor hypotheken op bankbalansen. Ook de rol van huidige biedingspraktijken en de wijze waarop taxaties tot stand komen kunnen een prijsopdrijvend effect hebben. Het comité zal de beleidsopties tijdens de volgende vergadering verder verkennen en daarbij ook de subsidies op de huizenmarkt en de ontwikkeling van het aanbod betrekken.

Het FSC verwelkomt het initiatief ‘aflossingsblij‘ van de NVB en de bankensector om – in lijn met de aanbeveling van het FSC van vorig jaar – huishoudens actief aan te sporen om mogelijke risico’s ten aanzien van aflossingsvrije hypotheken te bezien en in overleg met de eigen bank tijdig maatregelen te nemen. Het FSC roept aanbieders van hypothecair krediet op om hun klanten met een (deels) aflossingsvrije hypotheek tijdig inzicht te geven in de persoonlijke financiële situatie en hen waar nodig aan te moedigen tot actie.

Actuele risico’s op financiële markten
De belangrijkste risico’s voor financiële stabiliteit doen zich voor in de internationale omgeving. De ontwikkelingen in opkomende markten laten zien dat de financiële condities snel kunnen verslechteren in landen met financiële en macro-economische onevenwichtigheden. In de meeste ontwikkelde landen blijven de financiële condities nog altijd ruim.

De recente koersdalingen laten zien dat voorzichtigheid geboden is. Het sentiment op financiële markten zou kunnen verslechteren door een sneller dan verwachte verkrapping van het monetair beleid door de Fed, verder oplopende handelsspanningen, geopolitieke ontwikkelingen of onzekerheid over de onderhandelingen over Brexit. Verder beschikken verschillende Europese landen nog altijd over hoge schulden in de private en/of publieke sector. Het FSC spreekt vooral zijn zorgen uit over de ontwikkelingen in Italië.

Brexit
Het risico van een uittreding van het VK uit de EU zonder terugtrekkingsovereenkomst (no-deal Brexit) is nog altijd groot. Het FSC verwelkomt de recente aankondiging van Eurocommissaris Dombrovskis om een tijdelijk overgangsregime te creëren voor het clearen van derivaten via centrale afwikkelingspartijen (CCPs) in het VK in het geval van een no-deal Brexit. Tegelijkertijd blijven op een aantal andere belangrijke aspecten, zoals ten aanzien van derivatencontracten, nog risico’s voor financiële stabiliteit bestaan.

Vanwege de vele onzekerheden, benadrukt het FSC dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen en vermogensbeheerders zich voor zover mogelijk goed moeten voorbereiden op het risico van het niet bereiken van een akkoord en het optreden van een klif-scenario.

Financiële stabiliteitsrisico’s vermogensbeheerders
Het FSC heeft gesproken over de verschillende aspecten van leverage bij vermogensbeheerders. In Nederland bestaat dit hoofdzakelijk uit het gebruik van rentederivaten door pensioenfondsen. Vanuit het perspectief van financiële stabiliteit is het belangrijk om de analyse meer te richten op de onderliggende risico’s. In aansluiting op het raamwerk van IOSCO, zou gebruik kunnen worden gemaakt van additionele indicatoren voor de verschillende risicocategorieën: markt-, tegenpartij en liquiditeitsrisico. Het comité heeft besloten om de gevolgen van een renteschok beter in kaart te brengen.

In het Financieel Stabiliteitscomité spreken vertegenwoordigers van de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën over ontwikkelingen op het gebied van de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel. Het Centraal Planbureau neemt als externe deskundige deel aan de vergaderingen.

Verslag Financieel Stabiliteitscomité 1 november 2018

11 juli '25 (14:25)

Nieuwe woonwijken gepland in Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond

In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

10 juli '25 (15:47)

Meeste woningen in jaren te koop, prijsstijging zwakt af 

In het tweede kwartaal zijn in Nederland de meeste woningen te koop gezet in bijna twintig jaar. Daardoor is de stijging van de huizenprijzen flink afgezwakt, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

10 juli '25 (14:47)

NVM: verkoopgolf huurhuizen drijft prijzen mogelijk extra omhoog

De stijging van de huizenprijzen is flink afgezwakt, maar de prijzen zouden volgend jaar zomaar weer harder kunnen gaan stijgen. De woningmarkt raakt momenteel overspoeld met huurhuizen die te koop zijn gezet. In de loop van volgend jaar is die uitpondgolf waarschijnlijk voorbij, voorziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.