Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afgedankte kleding wordt omgezet in bouwmateriaal

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
In plaats van op de afvalhoop te belanden kan gebruikte kleding een tweede leven krijgen als bouwmateriaal. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een techniek die de musthaves van vorig seizoen versnippert en verwerkt tot massieve panelen voor vloeren of wanden.

Vandaag de dag is er een overvloed aan goedkope kleding en kortstondige modetrends. Het betekent dat de meeste kledingstukken na een paar seizoenen worden alweer weggegooid. Alleen al in de VS levert dit jaarlijks 10 miljoen ton aan afval op.

Nieuwe bouwmaterialen
Bij ontbinding van de kleding komen giftige chemicaliën en broeikasgassen vrij. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook verspilling van waardevolle kledingvezels die omgezet kunnen worden in nieuwe producten, aldus Veena Sahajwalla van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Australië.

Om nieuwe bouwmaterialen te maken heeft Sahajwalla met haar team willekeurige kledingstukken uit inzamelbakken van goede doelen gehaald. Nadat ze ritsen, knopen, gespen en dergelijke met de hand verwijderd hadden, lieten ze de overgebleven mix van onder andere katoen, polyester en nylon door de shredder gaan.

Ze behandelden het resulterende materiaal met een goedje om de verschillende vezels aan elkaar te plakken. Vervolgens persten ze het samen met behulp van warmte om zo stevige panelen te vormen.

Hout, keramiek of steen
Uit een reeks testen bleek dat de panelen sterk, waterbestendig en minimaal ontvlambaar zijn. De eigenschappen kunnen nog verder worden verbeterd door het materiaal te mengen met andere afvalproducten zoals zaagsel uit oude banken.

Panelen gemaakt van afgedankte kleding. Beeld: Veena Sahajwalla/Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales
De panelen hadden verschillende texturen en kleuren die op hout, keramiek of steen leken – afhankelijk van hun mix van materialen – waardoor ze geschikt waren als vloertegels, wandpanelen of andere interieurafwerkingen.

Kleinschalige fabriek
Het team is bezig met het bouwen van een kleine fabriek in de kelder van hun universiteitsgebouw. Vanuit hier kunnen ze het recyclingproces eventueel opschalen en commercialiseren.

Er staan nog wel wat uitdagingen te wachten. Zo moeten ze de mengsels van verschillende kledingstukken kunnen omzetten in bouwmaterialen met gelijkwaardige eigenschappen. ‘Het is misschien gewoon een kwestie van meer van een bepaald materiaal toevoegen, wanneer je de eigenschappen wilt aanpassen’, zegt Sahajwalla.

De Australische onderzoeksgroep is de eerste die oude kleren om weet te zetten in vaste bouwmaterialen. In Europa werken onderzoekers ook aan het recyclen van oude kleren tot zachte vullingen die gebruikt kunnen worden als warmte- en geluidsisolatie in vloeren, muren en plafonds.

Over de auteur:
Alice Klein
Wetenschapsjournalist Alice Klein is correspondent Australië en Azië voor New Scientist.

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.