Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afgedankte kleding wordt omgezet in bouwmateriaal

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
In plaats van op de afvalhoop te belanden kan gebruikte kleding een tweede leven krijgen als bouwmateriaal. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een techniek die de musthaves van vorig seizoen versnippert en verwerkt tot massieve panelen voor vloeren of wanden.

Vandaag de dag is er een overvloed aan goedkope kleding en kortstondige modetrends. Het betekent dat de meeste kledingstukken na een paar seizoenen worden alweer weggegooid. Alleen al in de VS levert dit jaarlijks 10 miljoen ton aan afval op.

Nieuwe bouwmaterialen
Bij ontbinding van de kleding komen giftige chemicaliën en broeikasgassen vrij. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook verspilling van waardevolle kledingvezels die omgezet kunnen worden in nieuwe producten, aldus Veena Sahajwalla van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Australië.

Om nieuwe bouwmaterialen te maken heeft Sahajwalla met haar team willekeurige kledingstukken uit inzamelbakken van goede doelen gehaald. Nadat ze ritsen, knopen, gespen en dergelijke met de hand verwijderd hadden, lieten ze de overgebleven mix van onder andere katoen, polyester en nylon door de shredder gaan.

Ze behandelden het resulterende materiaal met een goedje om de verschillende vezels aan elkaar te plakken. Vervolgens persten ze het samen met behulp van warmte om zo stevige panelen te vormen.

Hout, keramiek of steen
Uit een reeks testen bleek dat de panelen sterk, waterbestendig en minimaal ontvlambaar zijn. De eigenschappen kunnen nog verder worden verbeterd door het materiaal te mengen met andere afvalproducten zoals zaagsel uit oude banken.

Panelen gemaakt van afgedankte kleding. Beeld: Veena Sahajwalla/Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales
De panelen hadden verschillende texturen en kleuren die op hout, keramiek of steen leken – afhankelijk van hun mix van materialen – waardoor ze geschikt waren als vloertegels, wandpanelen of andere interieurafwerkingen.

Kleinschalige fabriek
Het team is bezig met het bouwen van een kleine fabriek in de kelder van hun universiteitsgebouw. Vanuit hier kunnen ze het recyclingproces eventueel opschalen en commercialiseren.

Er staan nog wel wat uitdagingen te wachten. Zo moeten ze de mengsels van verschillende kledingstukken kunnen omzetten in bouwmaterialen met gelijkwaardige eigenschappen. ‘Het is misschien gewoon een kwestie van meer van een bepaald materiaal toevoegen, wanneer je de eigenschappen wilt aanpassen’, zegt Sahajwalla.

De Australische onderzoeksgroep is de eerste die oude kleren om weet te zetten in vaste bouwmaterialen. In Europa werken onderzoekers ook aan het recyclen van oude kleren tot zachte vullingen die gebruikt kunnen worden als warmte- en geluidsisolatie in vloeren, muren en plafonds.

Over de auteur:
Alice Klein
Wetenschapsjournalist Alice Klein is correspondent Australië en Azië voor New Scientist.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.