Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer woningeigenaren investeren in energiezuinig maken van huis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Steeds meer inwoners die hun huidige woning energiezuiniger willen maken, kloppen voor advies en begeleiding aan bij een energieloket.

In 2018 hebben de activiteiten van alle energieloketten in Noord-Holland geleid tot 11.010 offerteverzoeken aan bouw- en installatiebedrijven. Daarvan hebben 5460 offertes geleid tot een opdracht, met een totale investeringsomvang van ongeveer 9,2 miljoen euro. De provincie Noord-Holland ondersteunt de energieloketten financieel via de gemeenten.

Gedeputeerde Joke Geldhof (Wonen): “Ik ben blij dat zoveel inwoners de weg naar de energieloketten hebben gevonden en aan de slag gaan met het energiezuinig maken van hun woning. Je huis isoleren of zelf duurzame energie opwekken is sowieso goed voor het klimaat. Maar omdat je bespaart op je energiekosten is dat ook goed voor je portemonnee.”

Energieloketten
In Noord-Holland hebben alle gemeenten een energieloket waar particuliere woningeigenaren terecht kunnen voor onafhankelijk advies over duurzame maatregelen, inzicht in financieringsmogelijkheden en hulp bij het aanvragen en beoordelen van offertes van bouwbedrijven. De energieloketten in de regio’s Amstelland-Meerlanden en Amsterdam worden beheerd door Green Home en in de overige regio’s door Duurzaam Bouwloket. De loketten organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten en collectieve inkoopacties. Bijna de helft van de gemeenten in Noord-Holland heeft het afgelopen jaar bij de provincie subsidie aangevraagd voor het instandhouden van de energieloketten. De overige gemeenten zullen dit naar verwachting in 2019 doen.

Energiecoöperaties
Naast het steunen van de energieloketten via de gemeenten, geeft de provincie ook subsidie aan lokale energiecoöperaties. Deze coöperaties worden opgezet door inwoners van een stad of dorp om gezamenlijk te werken aan energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

In 2018 heeft de provincie al 25 subsidies verleend deze vrijwillige burgercollectieven. Een voorbeeld van een succesvol project is van coöperatie Ecostroom uit Amsterdam, waarbij 105 zonnepanelen zijn geplaatst op het dak van een gebouw in de Theophilusstraat. In het afgelopen jaar zijn er in Noord-Holland 15 energiecoöperaties bijgekomen. Met een totaal van 77 burgercollectieven is Noord-Hollander koploper van de provincies, zowel in aantal als in groei.

Verder investeert de provincie in de ontwikkeling van een nieuwe energieadvies-app en innovatieve financieringsvormen voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen niet zelf kunnen betalen. De provincie steunt ook de woningcorporaties bij het verduurzamen van hun bestaande woningvoorraad.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.