Normal_4846

AMSTERDAM (Novum) - Het aantal potentiële huizenkopers onder de 35 jaar is sinds twee jaar flink geslonken. Waren er in 2010 nog 260 duizend huishoudens in deze leeftijdscategorie die de koop van een huis overwogen, nu is dat nog slechts 170 duizend. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de vereniging voor bouwondernemers en ontwikkelaars NVB.

Ook de groep boven de jongste potentiële huizenkopers, met een leeftijd tussen de 35 en 45 jaar, is meer dan gemiddeld afgehaakt op de woningmarkt. Het aantal zestigplussers dat wil verhuizen is juist toegenomen van 180 duizend in 2010 naar 220 duizend huishoudens nu. Ook in de categorie tussen 45 en 60 jaar zitten meer verhuislustigen.

Volgens de NVB ligt de sleutel tot het openbreken van de woningmarkt dan ook bij de jongeren. Als zij een steuntje in de rug krijgen van de overheid zal dat de negatieve spiraal doorbreken, redeneert de NVB.

In totaal spelen momenteel ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders met de gedachte om te verhuizen naar een (ander) koophuis. Dat is vierhonderdduizend minder dan voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008.