Normal_4847

AMSTERDAM (Novum) - Huizen die onder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen, moeten niet meer worden geveild. De opbrengst is dan te laag. Dat zegt NHG-directeur Karel Schiffer woensdag tegen de Volkskrant.

Bij executieveilingen gaan huizen voor gemiddeld vijftienduizend euro minder van de hand dan bij een gewone verkoop. Als daardoor een restschuld op de hypotheek overblijft, draait de NHG daar voor op.

Volgens Schiffer is het voor banken erg verleidelijk een huis meteen maar te veilen, zodra een huizenbezitter een betalingsachterstand oploopt. Op die manier krijgt de bank snel zijn geld, terwijl een eventuele restschuld wordt gecompenseerd door de NHG. In ruil voor de garantie, storten banken bij de aankoop van een huis enkele duizenden euro's in het NHG-fonds.

Schiffer laat de betalingsachterstand van een woningbezitter liever wat oplopen, als een gedwongen veiling daardoor vermeden kan worden. Op termijn wil hij een einde aan de veilingen. "Ondanks pogingen met internet functioneren ze niet."

Uit de dinsdag gepubliceerde NHG-kwartaalcijfers blijkt dat het aantal gedwongen verkopen in vergelijking met een jaar eerder weliswaar flink is toegenomen, maar ten opzichte met de eerste drie maanden van dit jaar ongeveer gelijk is gebleven. Voor dit jaar verwacht de NHG in totaal drieduizend gedwongen verkopen.