Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woonopmaat heeft haar eerste bestaande woningen van gas afgehaald

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Woonopmaat heeft haar eerste bestaande woningen van het gas afgehaald.
Woonopmaat zet de komende jaren sterk in op het verduurzamen van haar bestaande woningen. Met de oplevering van 12 bijzonder verduurzaamde woningen aan de Beukenstraat in Beverwijk, waarvan een deel bovendien van het gas is afgehaald, is een belangrijke stap gezet. “Het project bood kans ervaring op te doen met de nieuwste duurzame technieken om zeer energiezuinige woningen te realiseren. Het staat symbool voor het gasloos maken van alle bestaande woningen van Woonopmaat. Een grote, ingewikkelde opgave”, vertelt Sjoerd Hooftman, bestuurder van Woonopmaat.
Van label E naar label A door isolatie, zonnepanelen en warmtepomp 
De oude woningen dateren uit de jaren ’50 en waren hoog in energiegebruik. Door de isolatie van de vloer, de gevel, het dak en het plaatsen van zonnepanelen veranderden deze woningen van een energielabel D of E in een A-label. Daarbij zijn vijf van de woningen van het aardgas afgesloten en voorzien van elektrische verwarming. Een warmtepomp verwarmt de woningen en ook het koken gaat elektrisch. De zonnepanelen op de woningen leveren een groot deel van de benodigde elektrische energie. Ook de andere zeven woningen beschikken over een duurzame installatie die (gering) aardgas gebruikt en in de toekomst eenvoudig is om te bouwen naar elektra. Sjoerd Hooftman: “Met deze slimme opzet krijgen we een goed beeld wat het voor bewoners betekent om woningen van het gas af te koppelen”.
 
Werken aan aardgasloze en CO2 vrije woningen
Woningcorporaties staan voor de opgave om woningen zo te verduurzamen dat ze in 2050 CO2 vrij zijn en in 2030 aardgasvrij. Woonopmaat doet haar uiterste best om deze ambities te bereiken en werkt onder andere met de gemeenten aan de ontwikkeling van een duurzaam warmtenet. De gemeenten ontwikkelen een Regionale Energiestrategie (RES). Daarin bepalen ze welke energiebronnen in de wijk een alternatief kunnen zijn voor aardgas. “In de Beukenstraat doen we ervaring op om in de toekomst op deze nieuwe energiebronnen te kunnen aansluiten. Ondertussen zijn nieuwe verduurzamingsprojecten in voorbereiding en gaat Woonopmaat door met het nemen van energiemaatregelen. Zoals het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Het doel is meer wooncomfort en een lagere energierekening voor onze bewoners. De woningen met het slechtste energielabel zijn als eerste aan de beurt”, aldus Sjoerd Hooftman.

Door: Aedes

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.