Normal_pexels-photo-668374
Woonopmaat heeft haar eerste bestaande woningen van het gas afgehaald.
Woonopmaat zet de komende jaren sterk in op het verduurzamen van haar bestaande woningen. Met de oplevering van 12 bijzonder verduurzaamde woningen aan de Beukenstraat in Beverwijk, waarvan een deel bovendien van het gas is afgehaald, is een belangrijke stap gezet. “Het project bood kans ervaring op te doen met de nieuwste duurzame technieken om zeer energiezuinige woningen te realiseren. Het staat symbool voor het gasloos maken van alle bestaande woningen van Woonopmaat. Een grote, ingewikkelde opgave”, vertelt Sjoerd Hooftman, bestuurder van Woonopmaat.
Van label E naar label A door isolatie, zonnepanelen en warmtepomp 
De oude woningen dateren uit de jaren ’50 en waren hoog in energiegebruik. Door de isolatie van de vloer, de gevel, het dak en het plaatsen van zonnepanelen veranderden deze woningen van een energielabel D of E in een A-label. Daarbij zijn vijf van de woningen van het aardgas afgesloten en voorzien van elektrische verwarming. Een warmtepomp verwarmt de woningen en ook het koken gaat elektrisch. De zonnepanelen op de woningen leveren een groot deel van de benodigde elektrische energie. Ook de andere zeven woningen beschikken over een duurzame installatie die (gering) aardgas gebruikt en in de toekomst eenvoudig is om te bouwen naar elektra. Sjoerd Hooftman: “Met deze slimme opzet krijgen we een goed beeld wat het voor bewoners betekent om woningen van het gas af te koppelen”.
 
Werken aan aardgasloze en CO2 vrije woningen
Woningcorporaties staan voor de opgave om woningen zo te verduurzamen dat ze in 2050 CO2 vrij zijn en in 2030 aardgasvrij. Woonopmaat doet haar uiterste best om deze ambities te bereiken en werkt onder andere met de gemeenten aan de ontwikkeling van een duurzaam warmtenet. De gemeenten ontwikkelen een Regionale Energiestrategie (RES). Daarin bepalen ze welke energiebronnen in de wijk een alternatief kunnen zijn voor aardgas. “In de Beukenstraat doen we ervaring op om in de toekomst op deze nieuwe energiebronnen te kunnen aansluiten. Ondertussen zijn nieuwe verduurzamingsprojecten in voorbereiding en gaat Woonopmaat door met het nemen van energiemaatregelen. Zoals het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Het doel is meer wooncomfort en een lagere energierekening voor onze bewoners. De woningen met het slechtste energielabel zijn als eerste aan de beurt”, aldus Sjoerd Hooftman.

Door: Aedes