Normal_4862

AMSTERDAM (Novum) - Mensen met een huurachterstand of onbetaalde energierekeningen krijgen straks geen nieuwe lening meer. Nog dit jaar gaat een proef van start waarbij betalingsachterstanden in een landelijk systeem worden geregistreerd, zegt voorzitter Joke de Kock van de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK) dinsdag in het AD.

Zo moet worden voorkomen dat wanbetalers nieuwe schulden maken terwijl ze al betalingsproblemen hebben. Banken en andere kredietverleners gaan hun gedragscodes op dit punt aanpassen.

De NVVK probeert al langer een zogenoemd Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) op poten te zetten. Het College Bescherming Persoonsgegevens was tegen, maar staat nu een proef toe op voorwaarde dat een bank of kredietverlener de klant toestemming vraagt om zijn schulden te zien.

Als voorbeeld noemt De Kock iemand die een wasmachine op afbetaling wil kopen. Nu wordt alleen om zijn loonstrookje gevraagd, straks wordt ook gevraagd of hij schulden heeft. De klant kan weigeren hier inzage in te geven, maar dat betekent dat hij geen spullen meer op afbetaling kan kopen.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) meldde maandag dat het aantal consumenten met een betalingsachterstand op leningen in de afgelopen zes maanden verder is toegenomen, van 7,4 procent naar eind december naar 7,7 procent eind juni. Het bureau in Tiel waarschuwde net als de NVVK voor 'spookschulden', zoals huurachterstanden en belastingschulden, die momenteel niet zichtbaar zijn voor kredietverleners. De BKR pleit ook al jaren voor een centrale registratie van schulden.