Normal_4871

AMSTERDAM (Novum) - In het tweede kwartaal zijn 20,2 procent meer woningen verkocht dan in het kwartaal daarvoor. Dat blijkt donderdag uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Volgens de NVM komt de stijging door de onzekerheid over de overdrachtsbelasting. Aanvankelijk zou die per 1 juli weer omhooggaan van twee naar zes procent. Daardoor haalden veel mensen hun koopmoment naar voren. De Kunduz-coalitie besloot echter begin mei het verlaagde tarief te handhaven.

"Maar ook zien we een nieuw realisme in de markt", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Mensen zetten hun huis scherper te koop, waardoor de markt in beweging komt." De huizenprijzen daalden in het tweede kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van de drie voorgaande maanden..

Inderdaad daalden de huizenprijzen de afgelopen maanden sneller dan in de periode daarvoor. Zo leverde een woning vorige maand 5,5 procent minder op dan in mei vorig jaar. Dat is de sterkste maandelijkse daling sinds januari 2010.

Toch ziet de NVM nog geen tekenen van een structureel herstel. "Veruit de meeste seinen staan op rood", oordeelt Hukker. Zo is er nog steeds geen duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek, zijn de economische vooruitzichten somber, en staat het consumentenvertrouwen historisch laag.

Ook is de grote stijging van de verkopen voor een deel kunstmatig, doordat de huizenverkoop in het eerste kwartaal juist fors was ingezakt. Er gingen in het tweede kwartaal bijvoorbeeld nog altijd minder huizen van de hand dan in dezelfde periode een jaar eerder.