Normal_4909

ZWOLLE (Novum) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bereidt een tuchtklacht voor tegen de KPMG-accountant die de boeken van Vestia moest controleren. Dat blijkt uit een maandag verstuurde vertrouwelijke brief van de AFM aan de accountantskamer van de rechtbank in Zwolle, die Het Financieele Dagblad donderdag op zijn website heeft geplaatst.

In de brief meldt de financiële waakhond onderzoek te hebben gedaan naar de uitvoering van de wettelijke controle op de jaarrekening 2010 van Vestia. Daaruit is naar voren gekomen dat dit niet conform de regels is gebeurd. Daarom dient de AFM 'zo spoedig mogelijk, en in ieder geval binnen drie maanden' een tuchtklacht in tegen de betrokken KPMG-accountant Arjen Noorlander.

De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) van Pieter Lakeman heeft begin mei al zo'n klacht ingediend. De AFM verzoekt de Zwolse rechtbank in de brief echter de behandeling van de klacht van Sobi op te schorten en die van AFM met voorrang te behandelen. De financiële waakhond voert daarbij aan bij het indienen van zijn klacht vertrouwelijke informatie over Vestia en de accountantscontrole op te voeren. De organisatie wil dat die gegevens vertrouwelijk blijven en niet in handen van Lakeman komen.