Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen prijsstijging door efficiënt samenwerken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De afgelopen jaren zijn de prijzen van bouwproducten fors gestegen. Kenniscentrum BDB verwacht zelfs dat de prijzen blijven stijgen tot 2020 en dat de prijzen zich pas gaan stabiliseren in 2022. Veel bedrijven in de bouwsector hebben last van de prijsstijgingen, waarbij projecten worden stilgelegd en bedrijven failliet gaan. Deze stijgende prijzen vragen om maatregelen. Door efficiënter met elkaar samen te werken kunnen bedrijven actief inspelen op deze ontwikkeling.

Processen en product op elkaar afgestemd

Een goed voorbeeld dat laat zien dat een efficiënte samenwerking veel op kan leveren is  Nijhuis Toelevering. Nijhuis Toelevering, een timmerfabriek in Rijssen, heeft door efficiënt samen te werken met opdrachtgevers een prijsstijging weten te voorkomen. De afgelopen 3 jaar hebben zij de prijzen gelijk weten te houden voor hun producten. Een prestatie op zich, maar hoe hebben zij dit voor elkaar gekregen? 

Wij vroegen het Joris Roelink van Nijhuis Toelevering. Hij kwam met de volgende terugkoppeling:

“Als we proces en product optimaal afstemmen, hoeft de kostprijs niet omhoog. Door de ultieme vorm van samenwerken, hoeft een stijging van grondstofprijzen en loonkosten geen probleem te zijn: als we efficiënter gaan samenwerken en/of het product op elkaar afstemmen, hoeft de kostprijs voor de klant namelijk niet omhoog. In de meest extreme vorm van afstemming, kent samenwerking een verregaande vorm van digitalisering en dús van kostenbesparing.”

Door het proces en het product op elkaar af te stemmen, valt er een maximaal rendement uit de samenwerking te halen voor zowel Nijhuis Toelevering als haar partners. Door prijs overstijgend te werken en elkaars processen en producten op elkaar af te stemmen kan er winst behaald worden. Klanten, leveranciers en partners zijn hier allemaal onderdeel van. Door de producten en processen te evalueren en aan te passen op elkaar kan winst behaald worden en kostenbesparing ontstaan. Er wordt gekeken naar het eigen proces, het product, de planning, communicatie tussen klanten, leveranciers en partners. Dit wordt efficiënt op elkaar afgestemd of en/of geautomatiseerd. 

Koopmans Bouwgroep

Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Nijhuis Toelevering en Koopmans Bouwgroep. Door de toegenomen grondstofprijzen zou de prijs met 6 procent omhoog moeten, maar door aanpassingen te doen aan het product en het proces af te stemmen op elkaar hebben ze een besparing weten te halen van 6 procent en hebben ze de prijsstijging voorkomen. Lees hier meer over de samenwerking.

Toekomst

Met de verwachting dat de prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen blijven stijgen tot 2022 worden dergelijke samenwerkingen en automatiseringen steeds belangrijker. De succesverhalen laten zien dat het mogelijk is en het veel op kan leveren. Hoe werken jullie samen?

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.