Logo_bouwgids

De afgelopen jaren zijn de prijzen van bouwproducten fors gestegen. Kenniscentrum BDB verwacht zelfs dat de prijzen blijven stijgen tot 2020 en dat de prijzen zich pas gaan stabiliseren in 2022. Veel bedrijven in de bouwsector hebben last van de prijsstijgingen, waarbij projecten worden stilgelegd en bedrijven failliet gaan. Deze stijgende prijzen vragen om maatregelen. Door efficiënter met elkaar samen te werken kunnen bedrijven actief inspelen op deze ontwikkeling.

Processen en product op elkaar afgestemd

Een goed voorbeeld dat laat zien dat een efficiënte samenwerking veel op kan leveren is  Nijhuis Toelevering. Nijhuis Toelevering, een timmerfabriek in Rijssen, heeft door efficiënt samen te werken met opdrachtgevers een prijsstijging weten te voorkomen. De afgelopen 3 jaar hebben zij de prijzen gelijk weten te houden voor hun producten. Een prestatie op zich, maar hoe hebben zij dit voor elkaar gekregen? 

Wij vroegen het Joris Roelink van Nijhuis Toelevering. Hij kwam met de volgende terugkoppeling:

“Als we proces en product optimaal afstemmen, hoeft de kostprijs niet omhoog. Door de ultieme vorm van samenwerken, hoeft een stijging van grondstofprijzen en loonkosten geen probleem te zijn: als we efficiënter gaan samenwerken en/of het product op elkaar afstemmen, hoeft de kostprijs voor de klant namelijk niet omhoog. In de meest extreme vorm van afstemming, kent samenwerking een verregaande vorm van digitalisering en dús van kostenbesparing.”

Door het proces en het product op elkaar af te stemmen, valt er een maximaal rendement uit de samenwerking te halen voor zowel Nijhuis Toelevering als haar partners. Door prijs overstijgend te werken en elkaars processen en producten op elkaar af te stemmen kan er winst behaald worden. Klanten, leveranciers en partners zijn hier allemaal onderdeel van. Door de producten en processen te evalueren en aan te passen op elkaar kan winst behaald worden en kostenbesparing ontstaan. Er wordt gekeken naar het eigen proces, het product, de planning, communicatie tussen klanten, leveranciers en partners. Dit wordt efficiënt op elkaar afgestemd of en/of geautomatiseerd. 

Koopmans Bouwgroep

Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Nijhuis Toelevering en Koopmans Bouwgroep. Door de toegenomen grondstofprijzen zou de prijs met 6 procent omhoog moeten, maar door aanpassingen te doen aan het product en het proces af te stemmen op elkaar hebben ze een besparing weten te halen van 6 procent en hebben ze de prijsstijging voorkomen. Lees hier meer over de samenwerking.

Toekomst

Met de verwachting dat de prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen blijven stijgen tot 2022 worden dergelijke samenwerkingen en automatiseringen steeds belangrijker. De succesverhalen laten zien dat het mogelijk is en het veel op kan leveren. Hoe werken jullie samen?