Normal_4911

UTRECHT (Novum) - De bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland die hun woningen hebben moeten verlaten vanwege asbestgevaar, kunnen op zijn vroegst in de loop van volgende week terugkeren. Dat heeft locoburgemeester Gilbert Isabella woensdag gezegd op een persconferentie. Eerder zei de gemeente nog dat de eerste mensen deze week naar huis konden.

Isabella zei dat woensdag en donderdag in alle woningen metingen worden verricht om te bepalen of er sprake is van asbestbesmetting. In elke woning worden 36 kleefmonsters en twee luchtmonsters genomen.

De mensen wier woningen niet besmet zijn kunnen waarschijnlijk begin volgende week naar huis. Volgens Isabella zullen de bewoners van de woningen waar wel asbestbesmetting wordt vastgesteld 'aanzienlijk langer' moeten wachten.

Naar verwachting zijn de uitslagen aan het begin van het weekend binnen, waarna ze nog moeten worden geanalyseerd. Eerder deze week werd gezegd dat de eerste uitslagen woensdag werden verwacht. Pas als de uitslagen binnen zijn kan er een plan van aanpak worden gemaakt, aldus Isabella.

Mitros, de corporatie die de woningen verhuurt, stelt woningen beschikbaar om bewoners op te vangen die niet binnen afzienbare tijd naar huis kunnen. Tot dusver zijn 89 woningen vrijgemaakt, zei Mitros-directeur Rob Rötscheid. De woningen, veelal in de buurt van Kanaleneiland, worden momenteel volledig ingericht.

Rötscheid kon geen antwoord geven op vragen over berichten dat Polen die geen Nederlands spreken, zijn ingezet als bewakers om mensen uit het gebied te weren. Mitros heeft het ingehuurde beveiligingsbedrijf gevraagd na te gaan of dit klopt. Mocht het waar zijn, dan moet daar volgens Rötscheid een einde aan komen.

Burgemeester Aleid Wolfsen, die eerder op de dag bekendmaakte vroeger terug te komen van vakantie, was niet op de persconferentie aanwezig.