Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lening voor een verbouwing? Hier moet je op letten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Wanneer je aan de slag gaat met een verbouwing is dat vaak best wel spannend. Naast dat je flink hard zult moeten werken om het project af te maken kost het ook nog eens een flinke smak geld. Misschien heb je er lang voor gespaard, maar de kans bestaat ook dat je nog niet genoeg geld hebt om de hele verbouwing te financieren. In dat geval overweeg je waarschijnlijk een lening voor verbouwing. Opnieuw een spannende onderneming. Daarom krijg je hier een aantal tips, dus lees gauw verder!

Denk van tevoren goed na

Dit klinkt heel erg logisch, maar het is wel belangrijk. Denk van tevoren heel erg goed na over het afsluiten van de lening. Dit geldt voor iedere lening, maar ook zeker voor die voor een verbouwing. Heb je voldoende tijd om de verbouwing uit te voeren? Kun je de maandelijkse lasten van de lening dragen? Weet je zeker dat de verbouwing niet duurder uit zal vallen dan je hebt beraamd? Geef een eerlijk antwoord op dit soort vragen zodat je later niet voor vervelende situaties komt te staan.

De keuze tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet

Bij een persoonlijke lening krijg je een vast bedrag. Bij een doorlopend krediet kun je tot aan een maximum telkens een beetje bij blijven lenen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je voor een bepaald bedrag klaar bent, bijvoorbeeld wanneer je de offerte van een aannemer laat uitvoeren, is een persoonlijke lening an sich prima. Ga je zelf aan de slag, dan kan het doorlopend krediet misschien handiger zijn. Wanneer er dan onverwachte kosten zijn kun je deze vanuit het doorlopend krediet gemakkelijk bijlenen.

Goed vergelijken

Zorg ervoor dat je de verschillende aanbieders van leningen goed met elkaar vergelijkt. Bij de één lijk je soms goedkoper uit te zijn, maar wanneer je de kleine lettertjes leest is dat lang niet altijd het geval! Verdiep je goed in de mogelijkheden en opties die je hebt en laat er eventueel iemand naar kijken die er verstand van heeft. Zo weet je zeker dat je achteraf geen spijt krijgt van de lening die je hebt afgesloten.

Klaar? Bouwen maar!

Wanneer je de lening hebt afgesloten staat niets je meer in de weg om jouw verbouwing uit te gaan voeren. Pak de boormachine en hamer erbij en zorg dat het resultaat prachtig wordt. Dat komt waarschijnlijk helemaal goed.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.