Normal_rss_entry-219209

Verschillende bouwprojecten in Amsterdam kunnen stil komen te liggen door de stikstofuitspraak van de Raad van State op 29 mei. Wethouder Marieke van Doorninck (ruimtelijke ontwikkeling) onderzoekt welke gevolgen de uitspraak heeft.

Een van de projecten die waarschijnlijk worden getroffen is de aanleg van de tweede fase van het Strandeiland, een nieuw eiland op IJburg waar duizenden woningen zijn voorzien. Het opspuiten van zand en bebouwen van het eiland leidt tot meer stikstofuitstoot. Gekeken moet worden of dat effect kan worden opgevangen.

Voor andere projecten moet nieuw onderzoek uitwijzen of de stikstofuitstoot binnen de limiet valt. Door al dat nieuwe onderzoek lopen verschillende bouwprojecten in elk geval vertraging op, waarschuwt de wethouder.

Volgens de Raad van State heeft Nederland veel te makkelijk vergunningen verstrekt voor activiteiten, zoals de bouw, die leidden tot een hoge stikstofuitstoot rond kwetsbare natuur. Natuurgebieden in de buurt van Amsterdam zijn onder meer Ilperveld, Het Twiske en het IJmeer.

Door: ANP