Normal_bouw

Het is belangrijk dat er voldoende luchtcirculatie is in een vochtige ruimte zoals een badkamer. Vochtige lucht kan schimmels veroorzaken op muren en plafonds. Goede badkamerventilatoren zorgen voor de noodzakelijke verluchting. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de plaatsing van ventilatoren. De benodigde capaciteit hangt af van de grootte van de badkamer.

In- of opbouw

Opbouw ventilatoren worden op het plafond of muur bevestigd afhankelijk van de plaats van het afvoerkanaal. Is het afvoerkanaal naar buiten niet langer dan 2.5 meter dan wordt er meestal een axiaal type badkamerventilator gebruikt. Van dit type zijn er basis en design ventilatoren. Inbouw- of buisventilator worden in zijn geheel in een afvoerbuis geplaatst. Naast de plafond en muurventilatoren zijn er kanaal ventilatoren. Deze ventilator wordt ergens anders geplaatst zodat deze niet zichtbaar en hoorbaar is. 
 

In- en uitschakeling

Een badkamerventilator kan op verschillende manieren in- en uitgeschakeld worden. Het aan- en afsluiten gelijktijdig met de lichtschakeling is de meest eenvoudige versie. Omdat de ventilatie enige tijd nodig heeft om het vocht weg te werken, is een naloop timer beter. De ventilator is instelbaar tot 30 minuten en schakelt dan uit. Een badkamerventilator die is voorzien van een hygrostaat schakelt zichzelf automatisch in en uit. De ventilator gaat pas uit wanneer het vochtgehalte in de lucht voldoende gedaald is. Een bediening via infrarood houdt in dat de ventilator automatisch inschakelt wanneer het beweging detecteert. In verband met de circulatie heeft een badkamer bij mechanische verluchting aanvoer van lucht nodig. Een luchtrooster geplaatst in de badkamerdeur is toereikend.
 

Mechanisch ventilatiesysteem 

Beschikt de woning over een mechanisch ventilatiesysteem dan is dat ook van toepassing voor de badkamer. Dit centrale ventilatiesysteem reguleert de luchtinstroom en uitstroom automatisch in elke ruimte. Dankzij deze ventilatie worden vochtproblemen in huis voorkomen. Er is ook een zogeheten balansventilatie die werkt met warmte hercirculatie.