Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oppositie blijft ontevreden na stikstofdebat

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet woensdag presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

De linkse partijen betichtten het kabinet van getreuzel. De Raad van State schoot het stikstofbeleid van de overheid in mei al af, waarom had het kabinet een half jaar nodig om met maatregelen te komen, vroegen onder meer SP, GroenLinks en de PvdA. GroenLinks-leider Jesse Klaver verweet het kabinet een "wanprestatie" te leveren, PvdA'er William Moorlag sprak van een "beschamende vertoning".

Dat het kabinet overweegt de beschermde Natura 2000-gebieden te herzien, viel niet in goede aarde. De partijen waren ook negatief over het plan om gecreëerde stikstofruimte te gebruiken voor de aanleg van nieuwe wegen.

'Ruzie en gijzeling'

Volgens Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet is er helemaal geen stikstofcrisis. De PVV-leider maakte premier Mark Rutte meerdere keren uit voor leugenaar, uiteindelijk tot ergernis van de Kamervoorzitter.

De oppositie greep ook de verdeeldheid binnen de coalitie dankbaar aan. "Er is vooral veel geruzied", zei SP-Kamerlid Frank Futselaar. Volgens Wilders laat Rutte zich "gijzelen" door de linkse partijen. De maatregelen worden volgens de oppositie door elke coalitiepartij anders geïnterpreteerd.

Maatregelen

Premier Mark Rutte en de verantwoordelijke ministers uit zijn kabinet konden de Kamer ook niet overtuigen.

Over de problemen met PFAS (een verzamelnaam voor chemische stoffen) in de grond toonden ook coalitiepartijen zich ongeduldig. Veel grondverzetters kunnen niet aan de slag, vanwege de strenge norm die de overheid momenteel hanteert. Minister Stientje van Veldhoven wil voor 1 december met een nieuwe, landelijke 'achtergrondwaarde' komen, maar dat is velen niet snel genoeg.

Kan het echt niet eerder, vroeg de VVD, en kan een overschrijding van de norm niet tijdelijk worden gedoogd, wilde CDA'er Jaco Geurts weten. Ze kregen nul op het rekest van Van Veldhoven.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.