Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook prijzen vakantiehuizen schieten nu omhoog

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De markt voor vakantiehuizen begint een kopie te worden van de reguliere woningmarkt: het aanbod neemt af, de prijzen nemen toe. Vorig jaar werd een recordaantal vakantiewoningen verkocht (4.600), voor een gemiddelde prijs van 146.000 euro: het hoogste niveau ooit. Wie nog iets betaalbaars wil vinden, gaat naar de Veluwe. Dit meldt NRC Handelsblad.
Er liggen verschillende factoren ten grondslag aan de hausse die aan het ontstaan is op de vakantiewoningmarkt. Een van de oorzaken is de ‘grote broer’, ofwel, de gewone woningmarkt. Daar is de vraag al langer groter dan het aanbod, wat tot stijgende huizenprijzen leidt. 
 

WONINGNOOD

 
De gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland is momenteel 313.000 euro, in Amsterdam zelfs 436.500. Voor mensen die op stel en sprong een andere woning nodig hebben, bijvoorbeeld door scheiding of verlies van baan, zijn de hoge huizenprijzen vaak een serieuze belemmering. Zij wijken steeds vaker uit naar een vakantiewoning. Gevolg: ook het aanbod op de markt van vakantiewoningen neemt af, waardoor ook daar de prijzen toenemen.
 

LAGE RENTE

 
Een andere belangrijke factor die bepalend is voor de toenemende populariteit van vakantiehuizen is de lage rentestand. Mensen krijgen nauwelijks meer rente over hun spaargeld, en dus wordt het verleidelijk om het aan iets uit te geven waar plezier aan te beleven valt, zoals een vakantiehuis. Volgens makelaar Henk Kraaijenhof, gespecialiseerd in recreatiewoningen, is een neveneffect hiervan dat er steeds vaker boven de vraagprijs wordt geboden.
 

GROTER, DUURDER EN LUXER

 
Naast duurder worden vakantiewoningen ook steeds groter en luxer, zo constateerde de NVM recent al in onderzoek. Gemiddeld zijn vakantiehuizen nu 70 vierkante meter groot, een op de vijf meet meer dan 100 vierkante meter; dat was vijftien jaar geleden nog en op de acht. Om te voorkomen dat er straks kolossen van vakantiewoningen worden neergezet worden er op sommige plekken grenzen gesteld. Zo heeft de provincie Gelderland het oppervlak van een vakantiehuis gemaximeerd tot 75 vierkante meter.
 

VELUWE NOG ALTIJD BETAALBAAR

 
Wie niet al te veel kwijt wil zijn aan een vakantiewoning kan het beste op de Veluwe terecht. Van oudsher zitten hier de meeste recreatieparken van Nederland, het aanbod aan vakantieonderkomens is hier dan ook groot; alleen al bij Ermelo zitten meer dan honderd bedrijven met een recreatievergunning. Als voorbeeld wordt een vakantiewoning op de Ermelose hei genoemd: 55 vierkante meter woonoppervlak, een perceel van 250 vierkante meter, gebouwd in 2010. Vraagprijs: 117.500 euro. Volgens makelaar Kraaijenhof betaal je daar in Zeeland “zo vier ton voor”. 
 

GRIJZE GOLF KOMT ERAAN

 
De vraag is hoe lang deze prijzen zo laag blijven in deze regio: in 2018 werden er meer dan achthonderd vakantiewoningen verkocht in de regio Veluwe / Utrechtse Heuvelrug; meer dan in Zeeland, op de Waddeneilanden of aan de Noord-Hollandse kust. Daarnaast nam alleen al in Ermelo het aantal toeristische overnachtingen in twee jaar toe van 50.000 tot 321.000. De NVM verwacht dan ook dat de vakantiewoningprijzen in dit deel van Nederland eveneens omhoog zullen gaan. Daarnaast, zo concludeert Kraaijenhof, komt “de grijze golf” eraan: “Er zullen steeds meer mensen bij komen die van hun pensioen willen genieten.”
 
Benieuwd hoe een recreatiebedrijf eruit weet te springen in Ermelo? Lees dan het interview Een renaissance voor vakantieparken op de Veluwe: hoe het Kwaliteitsteam het verschil maakte  voor Camping Kriemelberg Bushcamp.
 
Door: Nationale Bouwgids
06 september '24 ( 8:20)

Zo'n 20.000 huizen krijgen warmte uit grootste warmtepomp van Nederland

Zo'n 20.000 huishoudens in de provincie Utrecht kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van warmte uit gebruikt warm water dat is gezuiverd. Volgens energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gebeurt dit met de grootste warmtepomp van Nederland.

04 september '24 ( 9:17)

Sterkste stijging in ruim dertig jaar voor woninghuren in juli

DEN HAAG (ANP) - De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo'n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.

29 augustus '24 (13:03)

Briget Maasland presenteert nieuw huizenprogramma Plek onder de zon

Bridget Maasland gaat een programma maken voor Net5. De nieuwe show heet Plek onder de zon. Zij en medepresentatoren Viktor Brand en Winston Gerschtanowitz gaan mensen helpen om een huis te zoeken in het buitenland. Dat maakte Talpa donderdag bekend tijdens de seizoenspresentatie.

22 augustus '24 (10:33)

Zeeuwen krijgen geld voor uitschakelen zonnepanelen op zonnige dagen

Huiseigenaren op het Zeeuwse Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland worden op zonnige dagen gevraagd om tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uit te zetten. Het betreft een proef van netbeheerder Stedin in samenwerking met energieleverancier Eneco.

22 augustus '24 ( 6:17)

Woningmarkt weer oververhit: huizenprijzen flink omhoog

De Nederlandse huizenprijzen lopen steeds harder op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren bestaande koopwoningen in juli gemiddeld 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar. "De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

15 augustus '24 ( 9:32)

Aantal bouwvergunningen stijgt voor nieuwbouwwoningen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten hebben in het tweede kwartaal 18.800 bouwvergunningen voor nieuwe woningen afgegeven, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar gaat het om een toename van 17 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

12 augustus '24 (11:40)

Energielabel voor woningbezitter nog steeds van belang

Twee derde van de Nederlandse huiseigenaren verwacht dat de waarde van een koopwoning binnen nu en vijf jaar steeds sterker afhankelijk wordt van het energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker.

23 juli '24 ( 8:05)

Flinke stijging woningverkopen; koopsom steeg gemiddeld met 8,5 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.