Normal_normal_vakantiewoning__vakantiehuis__interieur

De markt voor vakantiehuizen begint een kopie te worden van de reguliere woningmarkt: het aanbod neemt af, de prijzen nemen toe. Vorig jaar werd een recordaantal vakantiewoningen verkocht (4.600), voor een gemiddelde prijs van 146.000 euro: het hoogste niveau ooit. Wie nog iets betaalbaars wil vinden, gaat naar de Veluwe. Dit meldt NRC Handelsblad.

Er liggen verschillende factoren ten grondslag aan de hausse die aan het ontstaan is op de vakantiewoningmarkt. Een van de oorzaken is de ‘grote broer’, ofwel, de gewone woningmarkt. Daar is de vraag al langer groter dan het aanbod, wat tot stijgende huizenprijzen leidt. 
 

WONINGNOOD

 
De gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland is momenteel 313.000 euro, in Amsterdam zelfs 436.500. Voor mensen die op stel en sprong een andere woning nodig hebben, bijvoorbeeld door scheiding of verlies van baan, zijn de hoge huizenprijzen vaak een serieuze belemmering. Zij wijken steeds vaker uit naar een vakantiewoning. Gevolg: ook het aanbod op de markt van vakantiewoningen neemt af, waardoor ook daar de prijzen toenemen.
 

LAGE RENTE

 
Een andere belangrijke factor die bepalend is voor de toenemende populariteit van vakantiehuizen is de lage rentestand. Mensen krijgen nauwelijks meer rente over hun spaargeld, en dus wordt het verleidelijk om het aan iets uit te geven waar plezier aan te beleven valt, zoals een vakantiehuis. Volgens makelaar Henk Kraaijenhof, gespecialiseerd in recreatiewoningen, is een neveneffect hiervan dat er steeds vaker boven de vraagprijs wordt geboden.
 

GROTER, DUURDER EN LUXER

 
Naast duurder worden vakantiewoningen ook steeds groter en luxer, zo constateerde de NVM recent al in onderzoek. Gemiddeld zijn vakantiehuizen nu 70 vierkante meter groot, een op de vijf meet meer dan 100 vierkante meter; dat was vijftien jaar geleden nog en op de acht. Om te voorkomen dat er straks kolossen van vakantiewoningen worden neergezet worden er op sommige plekken grenzen gesteld. Zo heeft de provincie Gelderland het oppervlak van een vakantiehuis gemaximeerd tot 75 vierkante meter.
 

VELUWE NOG ALTIJD BETAALBAAR

 
Wie niet al te veel kwijt wil zijn aan een vakantiewoning kan het beste op de Veluwe terecht. Van oudsher zitten hier de meeste recreatieparken van Nederland, het aanbod aan vakantieonderkomens is hier dan ook groot; alleen al bij Ermelo zitten meer dan honderd bedrijven met een recreatievergunning. Als voorbeeld wordt een vakantiewoning op de Ermelose hei genoemd: 55 vierkante meter woonoppervlak, een perceel van 250 vierkante meter, gebouwd in 2010. Vraagprijs: 117.500 euro. Volgens makelaar Kraaijenhof betaal je daar in Zeeland “zo vier ton voor”. 
 

GRIJZE GOLF KOMT ERAAN

 
De vraag is hoe lang deze prijzen zo laag blijven in deze regio: in 2018 werden er meer dan achthonderd vakantiewoningen verkocht in de regio Veluwe / Utrechtse Heuvelrug; meer dan in Zeeland, op de Waddeneilanden of aan de Noord-Hollandse kust. Daarnaast nam alleen al in Ermelo het aantal toeristische overnachtingen in twee jaar toe van 50.000 tot 321.000. De NVM verwacht dan ook dat de vakantiewoningprijzen in dit deel van Nederland eveneens omhoog zullen gaan. Daarnaast, zo concludeert Kraaijenhof, komt “de grijze golf” eraan: “Er zullen steeds meer mensen bij komen die van hun pensioen willen genieten.”
 
Benieuwd hoe een recreatiebedrijf eruit weet te springen in Ermelo? Lees dan het interview Een renaissance voor vakantieparken op de Veluwe: hoe het Kwaliteitsteam het verschil maakte  voor Camping Kriemelberg Bushcamp.
 
Door: Nationale Bouwgids