Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De juiste plaat voor de juiste klus

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Elke Zzp’er, doe-het-zelver en timmerman wil het beste materiaal en het meest perfecte gereedschap. Belangrijk om met goed materiaal te werken want, vooral tegenwoordig, de constructie moet lang mee gaan. Duurzaamheid is een kernbegrip van nu en we moeten met elkaar zorgdragen voor een mooie wereld in de toekomst. Dat is zeker bereikbaar, er zijn voldoende milieuvriendelijke en duurzame materialen beschikbaar. Maar welk materiaal kunnen we inzetten voor de klus die we gaan aanpakken?

Binnenshuis en om het huis heen gebruiken we veel hout. Houten plaatmateriaal zoals multiplex, osb platen en underlayment vinden hun weg en toekomst ergens in het werk. Underlayment voor de vloer, osb platen als aftimmering van daken en multiplex voor de wat fijnere afwerking. Zoals bijvoorbeeld voor meubels, kasten, keukens, badkamers en meterkasten. Multiplex is een fantastisch duurzaam materiaal wat zich graag laat gebruiken in de meubelindustrie. Maar ook het multiplex geschikt voor buiten kun je terugvinden aan gevels en winkelbetimmeringen. 

Multiplex van welke boom?

De verschillende soorten multiplex zijn: 
okoume multiplex
berken multiplex
populieren multiplex
beuken multiplex
vuren multiplex
grenen multiplex
mahonie multiplex
buigtriplex
vliegtuigmultiplex
watervast multiplex
 
Okoume multiplex is speciaal voor buitentoepassingen. De platen hebben een mooie egale rode kleur. Dik in de hoogglans transparante lak zie je het veel op boten. Berken wordt veel ingezet door meubelmakers en ook speelgoed is er vaak van gemaakt. Multiplex populier is een heel lichte en makkelijke te bewerken houten plaat. De platen hebben een rustige tekening en daarom veel gebruikt in decoratieve toepassingen. Beuken gebruik je in de voedingsindustrie, denk aan werkbladen en snijplanken. Vuren om lekker snel mee (binnen) te bouwen, net als grenen multiplex. Mahonie multiplex voor het beter buitengebeuren, in de scheepsbouw en voor het maken van bijvoorbeeld mooie winkelpuien. Met buig- en vliegtuigmultiplex kun je mooie vormen maken waardoor het prima geschikt is voor fijn meubelwerk of modelbouw. Watervast multiplex zegt het zelf al: watervast dus geschikt voor exterieurtoepassingen. 
 

Multiplex voor binnen

Populier multiplex is uitermate geschikt voor interieurbouw. Het is een feest om mee te werken want het is licht van gewicht en heeft een homogene opbouw. De platen met een lichtere kleur zijn dus meer voor binnen, zoals berken, populieren, beuken, vuren en grenen. Voor mooi interieurwerk koop je populieren multiplex bij de houtgroothandel.
 
03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.