Normal_loep

Elke Zzp’er, doe-het-zelver en timmerman wil het beste materiaal en het meest perfecte gereedschap. Belangrijk om met goed materiaal te werken want, vooral tegenwoordig, de constructie moet lang mee gaan. Duurzaamheid is een kernbegrip van nu en we moeten met elkaar zorgdragen voor een mooie wereld in de toekomst. Dat is zeker bereikbaar, er zijn voldoende milieuvriendelijke en duurzame materialen beschikbaar. Maar welk materiaal kunnen we inzetten voor de klus die we gaan aanpakken?

Binnenshuis en om het huis heen gebruiken we veel hout. Houten plaatmateriaal zoals multiplex, osb platen en underlayment vinden hun weg en toekomst ergens in het werk. Underlayment voor de vloer, osb platen als aftimmering van daken en multiplex voor de wat fijnere afwerking. Zoals bijvoorbeeld voor meubels, kasten, keukens, badkamers en meterkasten. Multiplex is een fantastisch duurzaam materiaal wat zich graag laat gebruiken in de meubelindustrie. Maar ook het multiplex geschikt voor buiten kun je terugvinden aan gevels en winkelbetimmeringen. 

Multiplex van welke boom?

De verschillende soorten multiplex zijn: 
okoume multiplex
berken multiplex
populieren multiplex
beuken multiplex
vuren multiplex
grenen multiplex
mahonie multiplex
buigtriplex
vliegtuigmultiplex
watervast multiplex
 
Okoume multiplex is speciaal voor buitentoepassingen. De platen hebben een mooie egale rode kleur. Dik in de hoogglans transparante lak zie je het veel op boten. Berken wordt veel ingezet door meubelmakers en ook speelgoed is er vaak van gemaakt. Multiplex populier is een heel lichte en makkelijke te bewerken houten plaat. De platen hebben een rustige tekening en daarom veel gebruikt in decoratieve toepassingen. Beuken gebruik je in de voedingsindustrie, denk aan werkbladen en snijplanken. Vuren om lekker snel mee (binnen) te bouwen, net als grenen multiplex. Mahonie multiplex voor het beter buitengebeuren, in de scheepsbouw en voor het maken van bijvoorbeeld mooie winkelpuien. Met buig- en vliegtuigmultiplex kun je mooie vormen maken waardoor het prima geschikt is voor fijn meubelwerk of modelbouw. Watervast multiplex zegt het zelf al: watervast dus geschikt voor exterieurtoepassingen. 
 

Multiplex voor binnen

Populier multiplex is uitermate geschikt voor interieurbouw. Het is een feest om mee te werken want het is licht van gewicht en heeft een homogene opbouw. De platen met een lichtere kleur zijn dus meer voor binnen, zoals berken, populieren, beuken, vuren en grenen. Voor mooi interieurwerk koop je populieren multiplex bij de houtgroothandel.