Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse economie groeit met 1,5 procent in 2020

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Nederlandse economie zal volgend jaar met 1,5 procent groeien. Dat voorspellen economen van ING. De kenners verwachten onder meer dat consumenten meer zullen uitgeven. Verder stijgen de lonen door krapte op de arbeidsmarkt en profiteren Nederlanders van belastingverlagingen. Van een recessie zal volgens ING geen sprake zijn.

"De Nederlandse economie draait nog prima. Weliswaar op een lager groeitempo dan voorheen, maar het huidige tempo is redelijk normaal voor ons land", aldus de bank. De economen wijzen er wel op dat groei mede vooruit wordt geholpen door overheidsbeleid.

De vooruitzichten voor de export worden gedomineerd door de schaduw die de handelsconflicten en de brexit opwerpen. Dit is vooral in de industrie al te merken, aldus ING. De bank noemt het positief dat de VS geen handelstarieven instelden op auto’s uit de EU. Tegelijkertijd dreigt er een groot Amerikaans onderzoek naar de Europese handelspraktijken en dreigen er nieuwe tarieven voor landen als Frankrijk die de Amerikaanse techgiganten willen belasten. Al met al rekent ING op 2,7 procent exportgroei.

Huishoudens

De groei van de consumptie van huishoudens valt volgend jaar naar verwachting van ING met 1,4 procent iets hoger uit dan dit jaar. Huishoudens zullen meer gaan profiteren van de loongroei. De koopkracht neemt mede toe omdat de stijging van consumentenprijzen afneemt door het wegvallen van het effect van verhoging van de btw en energiebelastingen.

Verder wijst de bank erop dat het jaar uitstel dat pensioenfondsen hebben gekregen voor het op orde brengen van hun dekkingsgraden positief kan doorwerken op het consumentenvertrouwen. Wel zullen huishoudens meer geld opzij willen zetten, mede door de vele onzekerheden. Dat remt onder meer de consumptie.

De groei in de private sector neemt flink af en komt in 2020 naar verwachting van ING uit op het laagste tempo sinds 2013. Ondanks de stikstof- en PFAS-problematiek groeien de bouw en agrarische sector nog licht in 2020. Sectoren die het hardst groeien zijn de detailhandel, zakelijke dienstverlening en zorg.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.