Verhuisplannen uitgesteld

Door de coronacrisis stellen mensen hun verhuisplannen uit. Dat constateert de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een peiling onder bijna 1200 huiseigenaren. Volgens de belangenorganisatie denken veel mensen daarnaast dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Ook nemen de zorgen over de hypotheeklasten toe.

Aan het begin van dit jaar had nog 15 procent van de huiseigenaren verhuisplannen. Van deze groep zegt nu ruim een kwart dat zij die plannen voorlopig opschorten. Veruit de meeste mensen zeggen te willen wachten tot de coronacrisis voorbij is.

Volgens VEH denkt ongeveer de de helft dan de mensen dat de virusuitbraak de huizenprijzen onder druk zal zetten. Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt.

Verder maakt 4 procent zich op dit moment zorgen over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten op korte termijn. VEH benadrukt dat de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid en de banken belangrijk zijn voor het voorkomen van persoonlijke financiële problemen. De organisatie wil daarnaast dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. De vereniging vindt het in deze tijd onverantwoord als mensen bij betalingsachterstanden uit hun huis worden gezet.

Door: ANP