interesse koopwoningen

Mensen hebben door de coronacrisis minder interesse om een woning te kopen. Dat zei voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM in programma Radar van omroep AVROTROS op NPO1. Makelaars zagen de afgelopen week het aantal transacties met 67 procent dalen. Ook vonden er een kwart minder bezichtigingen plaats.

Hoes vindt het logisch dat de interesse afneemt. Mensen hebben volgens hem wat anders aan hun hoofd. Toch draait de woningmarkt nog redelijk, aldus de voorzitter. "Er zijn nog steeds mensen op zoek, omdat ze inmiddels hun huis verkocht hebben of in een duur huurhuis zitten. En een deel van de economie draait door, dus het werk en de dienstverlening van makelaars blijft gewoon doorgaan."

Mensen die over een huisbezichtiging nadenken, kunnen volgens NVM dat gerust doen maar wel onder strikte hygiënemaatregelen. Als het huis niet groot genoeg voor makelaar en de geïnteresseerden is om 1,5 meter afstand te bewaren, kunnen ze om en om de ruimte bekijken. Taxaties van huizen gaan eveneens door, mits de huiseigenaren geen griepverschijnselen hebben.

De NVM verwacht niet dat minder interesse zich in lagere huizenprijzen zal vertalen. De woningnood is groot, stelt de vereniging. Dat moet de huizenprijzen op het huidige hoge niveau houden. Daarnaast biedt de lage hypotheekrente steun aan de prijzen.

Door: ANP