Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gevolgen coroancrisis merkbaar op Amsterdamse huizenmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Amsterdamse makelaars merken na twee weken al de eerste effecten van de coronacrisis. Die leidt tot minder bezichtigingen en verkopers die haast maken omdat zij anticiperen op prijsdalingen. Sommige Amsterdamse makelaars zien dat er minder expats actief zijn op de huizenmarkt.

"Mensen zijn voorzichtiger met het inplannen van bezichtigingen", merkt Jasper Holleboom, eigenaar van makelaarskantoor The Perfect House. "Ook zijn de bezichtigingen vaker digitaal." Van verkopers krijgt Holleboom vaker de vraag naar het juiste moment voor de verkoop. "Bij aspirant-kopers zien we nog steeds dat ze slagvaardig zijn. Zij bieden goede prijzen en overbieden elkaar nog altijd vaak."

Een medewerker van makelaarskantoor Francis Helmig laat weten dat verkopers extra haast hebben. Zij vrezen dat de huizenmarkt binnenkort misschien instort. "Bij bezichtigingen zien wij verder minder expats dan voorheen. Zij zijn misschien onzekerder over hun baan of banger om besmet te raken met het virus." Het makelaarskantoor is een ander beleid gaan voeren met bezichtigingen. "Dat gebeurt nu nog met maximaal twee personen tegelijk. Dus zonder ouders of kinderen erbij."

Terugloop

Peter Stefels van makelaarskantoor en vastgoedbeheerder Keij & Stefels zag het aantal bezichtigingen de laatste weken met 80 procent teruglopen. "Mensen zijn ook voorzichtiger met kopen. Bij verkopers zie ik nog niet dat ze meer haast hebben." Ook Stefels ziet dat er minder expats op zoek zijn naar een Amsterdams koophuis.

Jerry Wijnen van Mar. J. Heule Makelaardij is voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Hem valt vooral op dat mensen bezichtigen en kopen "hartstikke spannend" vinden. "Men loopt bij bezichtigingen met de handen in de zakken en alle deurklinken worden van te voren ontsmet." Wijnen merkt dat de laatste weken een koop soms niet doorgaat omdat iemand plotseling zijn of haar baan is verloren. "Ook zie je verkopers vaker anticiperen op een toekomstige prijsdaling. Kopers zijn voorzichtiger door vaker onder voorbehoud van financiering een huis te kopen. Zij nemen zichtbaar minder risico." Wijnen ziet dat nog geen afname van het aantal expats dat actief is op de hoofdstedelijke huizenmarkt.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.