Daling elektriciteitsverbruik

Het elektriciteitsverbruik in Nederland is door de coronacrisis een tiende lager dan gebruikelijk. Dat meldt Martien Visser, lector Energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen.

"Het thuisverbruik zal door al dat thuiswerken hoger zijn, maar al die kantoren met airconditioning staan op een lager pitje", aldus Visser. "Eigenlijk is dit een heel kleine daling, want er is nogal wat aan de hand in de Nederlandse samenleving." Ook veel winkels, industrie en publieke ruimtes zijn gesloten.

Visser heeft het stroomverbruik in kaart gebracht door een analyse los te laten op cijfers van de Europese organisatie van stroomnetbeheerders ENTSO-E en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit bleek dat het elektriciteitsverbruik vorige week op werkdagen 7 procent lager was dan normaal en deze week ongeveer 10 procent.

Visser merkt ook dat de elektriciteitsprijzen omlaaggaan. De gasprijzen waren al laag omdat er vanwege de zachte winter minder vraag naar was. Daar komt bovenop dat de CO2-prijzen door de coronacrisis zijn gedaald. Bedrijven mogen alleen CO2 uitstoten als ze daar de emissierechten voor hebben. Omdat de industrie en luchtvaartmaatschappijen niet meer op volle kracht draaien, is de vraag naar deze rechten gedaald en daarmee ook de prijs.

Door: ANP