Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politie is tevreden: rustig op de meubelboulevard en in de natuur

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De politie is tevreden over de wijze waarop de Nederlandse bevolking tijdens het paasweekend is omgesprongen met de coronamaatregelen. Op de meubelboulevards en in de natuur was geen sprake van drukte, al moest er wel opgeroepen worden de Bollenstreek te mijden.

Een rondje langs de plaatselijke meubelzaken of een bezoekje aan de bouwmarkt staan bekend als favoriete bezigheden tijdens de paasdagen. Maar waar het de afgelopen jaren enorm druk was, heerste er dit jaar "een rustige en gemoedelijke sfeer". "Ik denk dat Nederlanders goed hebben geluisterd. Ze hebben eerder alles in huis gehaald en zijn vandaag lekker aan het klussen, denk ik", zei een woordvoerder van Karwei en Gamma. Tot genoegen van de politie.

Voor de meubelboulevards geldt tweede paasdag als een van de belangrijkste dagen van het jaar. Maar een recordomzet bleef dit jaar uit. Dat komt mede door de oproep van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Hij drong er vorige week op aan de "traditionele paasuitjes" achterwege te laten. Hij gaf maandag aan het einde van de dag de samenleving een compliment omdat de meeste mensen zich aan de regels hadden gehouden.

Natuurgebieden

Volgens Staatsbosbeheer was het in de natuurgebieden zelfs "rustig tot zeer rustig". Een ondervraagde boswachter zei dat het op tweede paasdag iets weg had van "een gewone maandag". Een woordvoerder had het vermoeden dat ook de lagere temperatuur bijdroeg aan de relatieve rust.

Zaterdag en zondag was het aanzienlijk warmer en zaterdag zochten veel mensen 'verkoeling' in de bollenvelden. Wegens de drukte werden zaterdag wegen tussen de bloembollenvelden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, wielrenners en mountainbikers. "We kunnen het niet mooier maken dan het is; kom gewoon NIET naar de bollen", twitterde de Veiligheidsregio een dag later met de nodige dwang.

1800 boetes

In totaal werden er over vier dagen 1800 boetes uitgedeeld. En dat aantal valt Max Daniel, Hoofd Operatiën bij de Nationale Politie, absoluut mee. Volgens Daniel zijn vooral veel jongeren beboet, omdat zij "minder stilstaan bij de gevolgen en zich minder vatbaar wanen".

Zaterdagavond ging het mis met jongeren in het Friese Sint Jacobiparochie, waar twee politieauto’s werden vernield. Dat gebeurde nadat de politie met het oog op de coronamaatregelen een einde had gemaakt aan een feest in het bos. In Molenaarsgraaf, een dorpje in de provincie Zuid-Holland, werden dezelfde feestgangers zelfs twee keer op de bon geslingerd. De hardleerse feestgangers gingen zowel in de nacht van vrijdag op zaterdag als van zaterdag op zondag in de fout. "Mensen, denk na! Alleen samen kunnen het het coronavirus bestrijden", klonk het vanuit de politie.

Desalniettemin overheerst de tevredenheid. "Anderhalve meter lijkt er bij veel mensen wel in te zitten, maar de oproep van de overheid is ook om zoveel mogelijk thuis te blijven", concludeerde de politie, die in het weekend nergens massaal hoefde uit te rukken.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.