Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen grote uitstroom Poolse en Bulgaarse bouwvakkers

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Een massale uitstroom van buitenlandse bouwvakkers als gevolg van de corona-uitbraak, blijft vooralsnog uit. Volgens onderzoek door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) was het vertrek van bijvoorbeeld Polen, Roemenen en Bulgaren afgelopen weken beperkt.

Toen in Nederland de eerste coronamaatregelen werden doorgevoerd, waren er nog veel geluiden dat buitenlandse arbeidskrachten massaal zouden terugkeren naar hun land van herkomst. In de bouw lijkt hiervan nog geen sprake, concludeert het EIB nu op basis van een enquête.

Van de 170 ondervraagde bedrijven met personeel zag slechts zo'n 10 procent het aantal arbeidskrachten van over de grens teruglopen. Daarnaast merkte ongeveer 20 procent van de 170 ondervraagde zzp'ers dat er de laatste tijd minder buitenlanders aan de slag zijn op de bouwplaats.

Bouwwerkzaamheden

De meeste bouwwerkzaamheden in Nederland gaan vooralsnog door. Maar de stroom aan nieuwe opdrachten neemt wel af, merkt het EIB. Slechts een op de tien bedrijven met personeel en twee op de tien zzp'ers ervaren nog geen terugval in nieuwe klussen. Het zijn vooral de offerteverzoeken die nu teruglopen.

Het is voor bouwbedrijven nog lastig om in te schatten hoe groot de impact van de coronacrisis uiteindelijk zal zijn. Grofweg de helft van de ondernemingen en zzp'ers stelt niettemin over voldoende financiële reserves te beschikken om zonder overheidssteun de situatie voorlopig te kunnen overleven. Slechts een relatief klein deel denkt ondanks de beschikbare overheidssteun toch in de problemen te komen.

Eerder voorspelde het EIB nog dat voor de bouw de derde crisis in twaalf jaar dreigt. Volgens een begin deze maand gepubliceerde berekening van het instituut zal de bouwproductie mede als gevolg van de coronacrisis met 15 procent dalen, waarbij 40.000 banen verloren gaan. Vooral flexwerkers en uitzendkrachten zouden moeten vrezen voor hun baan.

Door: ANP

06 september '24 ( 8:20)

Zo'n 20.000 huizen krijgen warmte uit grootste warmtepomp van Nederland

Zo'n 20.000 huishoudens in de provincie Utrecht kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van warmte uit gebruikt warm water dat is gezuiverd. Volgens energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gebeurt dit met de grootste warmtepomp van Nederland.

04 september '24 ( 9:17)

Sterkste stijging in ruim dertig jaar voor woninghuren in juli

DEN HAAG (ANP) - De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo'n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.

29 augustus '24 (13:03)

Briget Maasland presenteert nieuw huizenprogramma Plek onder de zon

Bridget Maasland gaat een programma maken voor Net5. De nieuwe show heet Plek onder de zon. Zij en medepresentatoren Viktor Brand en Winston Gerschtanowitz gaan mensen helpen om een huis te zoeken in het buitenland. Dat maakte Talpa donderdag bekend tijdens de seizoenspresentatie.

22 augustus '24 (10:33)

Zeeuwen krijgen geld voor uitschakelen zonnepanelen op zonnige dagen

Huiseigenaren op het Zeeuwse Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland worden op zonnige dagen gevraagd om tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uit te zetten. Het betreft een proef van netbeheerder Stedin in samenwerking met energieleverancier Eneco.

22 augustus '24 ( 6:17)

Woningmarkt weer oververhit: huizenprijzen flink omhoog

De Nederlandse huizenprijzen lopen steeds harder op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren bestaande koopwoningen in juli gemiddeld 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar. "De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

15 augustus '24 ( 9:32)

Aantal bouwvergunningen stijgt voor nieuwbouwwoningen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten hebben in het tweede kwartaal 18.800 bouwvergunningen voor nieuwe woningen afgegeven, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar gaat het om een toename van 17 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

12 augustus '24 (11:40)

Energielabel voor woningbezitter nog steeds van belang

Twee derde van de Nederlandse huiseigenaren verwacht dat de waarde van een koopwoning binnen nu en vijf jaar steeds sterker afhankelijk wordt van het energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker.

23 juli '24 ( 8:05)

Flinke stijging woningverkopen; koopsom steeg gemiddeld met 8,5 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.